Detox: hodí se i pro vás a vaše děti?

Detox: hodí se i pro vás a vaše děti?

Nejpozději na začátku března o detoxu mluví snad celý svět. Hodí se i pro vás? A co pro vaše děti?

Slovo „detox“ nemám ráda. Vyvolává ve mně představu půstu, radikálních změn, experimentování i hazardováním se zdravím. A vím, že správně ho uchopit umí málokdo. Málokdo si dá tu práci a zajde za doktorem nebo výživovým poradcem, aby si nechal detox „ušít na míru“. Málokdo načte tuny knížek a racionálně vyhodnotí, nakolik je radikální jarní detox vhodný i pro něj. A vy, mámy… byste měly v téhle oblasti našlapovat obzvlášť opatrně. Ať už jste těhotné, kojíte nebo uvažujete o tom, že detox dopřejete rovnou celé rodině včetně dětí. Ona to totiž není legrace.

Detox od slova detoxikovat

Když se pustíte do toho stále populárnějšího radikálního detoxu s omezením stravy, navýšením specifického pitného režimu, saunováním, lymfatickými drenážemi apod., dostává tělo neskutečně zabrat. Ano, účelem detoxikace je zbavit tělo toxinů, očistit ho, ale jsou způsoby, které se nehodí, a situace, v nichž se to nehodí. Jako těhotná máte specifické energetické nároky, potřebujete spoustu sil, nikoliv hladovět. Potřebujete vyživovat, nikoliv detoxikovat, tedy nechat tělo projít jednorázovou zátěží, změnou režimu i metabolismu. Ano, cílem detoxu je nakonec mít víc energie a zregenerovat, ale pro těhotné existují mnohem vhodnější způsoby regenerace.

Už jste po porodu a přemýšlíte, že vezmete detox jako součást hubnutí poporodních kil? Taky chyba. Všechno, co by z vašeho těla během detoxu odcházelo, by se skrze mléko mohlo v různé míře dostat do těla vašeho miminka. A když pak větším dětem nadiktujete půsty a spol., výrazně tím ovlivníte jejich metabolismus, energetické hospodářství, fungování vnitřních orgánů i schopnost soustředit nebo přemýšlet během vyučování. Proto říkám, že s detoxem musíte opatrně. Ale přesto existuje určitá cesta, která může jarní očistu přivést vlastně do každé rodiny, bez ohledu na věk dětí nebo fakt, jestli jste vy těhotná či kojící maminka. Jaká je to cesta?

  1. Zapojte „zelené vitamíny“

Prostě to vezměte přes zdravější skladbu jídelníčku. Využijte toho, že se pomalu vrací farmářské trhy a že můžete zase chroupat skutečnou zeleninu a ovoce. Nebo si doma začněte klíčit a pokud potřebujete ještě víc tipů, kde a jak hledat před skutečným nástupem jara dostatek „zelených vitamínů“, podívejte se do našeho staršího článku, kde jsme vám radily, jak na to!

  1. Omezte maso

Nemusíte hned celou rodinu přivést k vegetariánství, ale… přece, stejně je tu za chvíli 40denní půst, ne? A během něj se co? Nejí maso. Samozřejmostí je pak také vyřadit uzeniny (ne že to budete šidit) nebo si nechat maso a masné výrobky jednou dvakrát do týdne. Víc našemu tělu stejně neprospívá. A pokud vám chybí recepty, inspirujte se těmi našimi. Můžete připravit třeba:

Zapečený květák s brokolicí

Pikantní slaný jogurtový koláč

Zapečená zelenina

A kdyby vám maso opravdu hodně chybělo, dejte víc prostor tomu rybímu. Jako my v receptu na Pečené brambory s lososem a pstruhem!

  1. Přidejte v pitném režimu

Intenzivní pitná kúra je součástí každého detoxu, a je to ta jeho součást, která neuškodí nikomu z nás, ani dětem. Rozproudí přirozeně tok lymfy, tedy přirozené, pozvolné vyplavování toxinů. A navíc, už začíná být teplo, děti se víc hýbou, potřeba hlídat pitný režim narůstá úplně automaticky. Kdybyste si s ním nevěděli rady, i o něm pro vás máme článek

  1. Omezte cukr a bílou mouku

A pokud pro sebe i své děti chcete v rámci „detoxu“ udělat něco doopravdy pozitivního, nejen pro období detoxu, ale pro celý rok… prostě se konečně vykašlete na cukr a bílou mouku.

A hlavně, užijte si to přicházející jaro!!! 😊

 

 

 

 

 

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *