Čerstvé klíčky ‒ rychlá cesta k energii a vitamínům

Čerstvé klíčky ‒ rychlá cesta k energii a vitamínům

Je to oblíbená zábava mé dcery: nasypat na misku pár semínek řeřichy a dívat se, jak rostou. Ale klíčení je mnohem víc než pokus pro děti. Je to nejrychlejší cesta, jak se dostat k čerstvým vitamínům, enzymům a vláknině dřív, než zase budou trhy a zahrady plné opravdu dobré zeleniny.

Dát si do salátu klíčky nebo si je nasypat na chleba s tvarohovým sýrem, považuju za jednu ze základních svačinkových slastí. Miluju totiž pocit, že jsem si je sama vypěstovala, že to moc nestálo (ani peněz, ani času), že to bavilo i mou čtyřletou dceru a že je to něco, co nám všem doma prospívá. Už dávno neplatí, že klíčí leda vegetariáni, vegani a podivíni. Klíčení je v kurzu. Naprosto oprávněně. A jestli s ním chcete začít i vy, potřebujete v úvodu odpověď jen na tři otázky:

Proč je dobré klíčit?

Klíčky jsou obrovským zdrojem vitamínů (například B nebo C), antioxidantů (vitamín E), vlákniny, chlorofylu (působí protizánětlivě) a enzymů (jež jsou důležitou součástí každého procesu v těle, v každé buňce, a čím více jich dokážeme sníst, tím jsou naše buňky v lepší kondici, zastavuje se stárnutí, lépe běží metabolické procesy, regenerace buněk…). Obsah všech těchto látek v klíčcích přitom narůstá skokově. Už po prvním dni klíčení jsou zelené výhonky nabité zdravím tak, že klidně předčí klasickou zeleninu ze supermarketu. Někde jsem dokonce četla, že když sníte jednu lžíci ředkvičkových klíčků, je to prospěšnější než sníst celý svazek ředkviček! Což je další plus: když nefandíte zelenině v běžném podání a v doporučovaném množství ji prostě nedáváte, klíčky jsou možná to nejelegantnější řešení.

Co je dobré klíčit?

Při klíčení si můžete hned v počátku vybírat vlastně čtyři kategorie – semínka, obiloviny, ořechy a luštěniny:
Ze semínek je asi nejznámější řeřicha, ale může to být třeba také zmíněná ředkvička, sezam, semena jetele, hořčice, pískavice… Trvá to obvykle více než týden, než jsou jejich zelené stonky dost vysoké a vhodné pro stříhání (do salátů, na chleba, do smoothie, na vařené brambory…). Ale čekání stojí za to.
■ V obilovinách se také fantazii meze nekladou. Pšenice, pohanka, neloupané jáhly, oves, quinoa. Je toho spousta. Na klíčky si počkáte v řádu hodin, maximálně dnů. A naklíčené se pak hodí nejlíp asi do salátů. Ale i na zdravé dezerty.
■ Luštěniny nabízí asi největší prostor pro „řádění“. Nejznámější jsou mungo klíčky. Doma je mlsáme jen tak, z misky, když třeba hrajeme člověče a máme chuť u toho něco uzobávat. Ale můžete naklíčit cizrnu, hrášek, čočku… Vlastně skoro cokoliv a také je můžete nechat jen puknout a naklíčit, nebo dorůst do fáze zelených lístků (jen u fazolí pozor, tam jsou jedlé zasyrova pouze mungo a adzuka). A kam s nimi? Jen tak na mlsání, jako je to u nás doma. Nebo do salátů, přisypat do krémové polévky. A opravdu vynikající jsou z nich i pomazánky.
■ Ořechy vás možná překvapí. A faktem je, že to nejde se všemi. Ale třeba mandle nebo kešu klíčení zvládnou. Ostatní ořechy i semínka ze slunečnice či dýně jinak zkuste před konzumací alespoň namočit. Zvýší se enzymatická aktivita uvnitř nich, budou mnohem křehčí při kousnutí a stravitelnější pro váš žaludek (tedy, dokážete z nich po krátké fermentaci vytěžit mnohem víc).

Jak je dobré klíčit?

Vlastně potřebujete jen semínka/obiloviny/luštěniny nebo ořechy, vhodnou nádobu na klíčení, a můžete začít. Semínka propláchněte, abyste aktivovali klíčení. Řeřichu a spol. můžete rozprostřít jako ve škole – po namočené vatě nebo na několik vrstev kuchyňských utěrek, které budete cca týden udržovat v poctivém vlhku. Čím víc světa budou mít, tím rychleji vyženou. Vzít si na pomoc můžete ale i speciální sklenice, které se za účelem klíčení prodávají. Podívejte se třeba na kitchenetteshop.cz. Mají místo víček sítka a vy semínka budete místo vlhčení vaty každý den proplachovat.

U obilovin, luštěnin a ořechů platí, že je pro naklíčení nutné je na pár hodin nejprve namočit. Hrášek na 8 hodin, mandle třeba až na 12 hodin, mungo dokonce na celý den. Pak je přendáte do nakličovací sklenice nebo nádoby. Pokud si ji budete vyrábět doma, musí být proplachovatelná (proplachování se opakuje i několikrát denně). Jinak se asi vyplatí si nádobu koupit. Krásnou má například tescoma.cz a když chcete klíčit ve velkém, bude se hodit patrová. Užijte si to!

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *