Čerstvé vitamíny v zimě. Víte, kam pro ně?

Čerstvé vitamíny v zimě. Víte, kam pro ně?

Dávat dětem čerstvou zeleninu a ovoce je jedním ze základů jejich dobré imunity. Není nic lepšího než čerstvé vitamíny. Ale kde je brát v zimě, kdy spousta ovoce i zeleniny nevypadá dvakrát vábně?

Domácí je prostě domácí

Ano, úplně ideální je, pokud se vám před nástupem zimy podařilo zazásobit se základními vitamíny z domácí produkce. Jablka, hrušky, brambory, kořenová zelenina, cibule, česnek? To všechno lze skladovat i v malých sklepních kójích patřících k panelákovým bytům. Skvělé jsou také babičky se svými zásobami ze zahrádky, ale pokud ani jednu z možností nemáte, musíte pochopitelně pro ovoce
i zeleninu do obchodů. A tady můžete narazit na problém.

Z druhé strany zeměkoule…

Značná část řetězců už sází na lokální suroviny, poptávka po českých kouscích ovoce a zeleniny pořád roste. Jenže se zimou si často spojujeme také exotické plody: ananasy nebo třeba všechny citrusy, a ty už musí do obchodu urazit pořádný kus cesty z druhého konce světa. Trhají se nezralé, v kontejnerech se pak vlivem speciálního plynu nechávají dozrát v českých skladech, a pak se teprve vybalují pro spotřebitele. Není v tom v podstatě nic škodlivého, jde jen o dvě věci: plody trhané podtržené nikdy nemají tolik vitamínů a minerálních látek jako ty, které přirozeně dozrají. A také mají mnohem méně chuti. Což může být jeden z důvodů, proč pak u dětí narážíte na to, že se v zimě s čerstvou zeleninou či
ovocem moc nekamarádí. Co s tím?

6 tipů aneb Kde vzít v zimě vitamíny:

1. V supermarketech se zaměřujte spíše na lokální produkty. Dnes je už běžné, že vlaječku země původu najdete u každého druhu ovoce a zeleniny. Odpradávna pak platí, že čím víc se budete držet sezónních, lokálně příslušných potravin, tím lépe je tělo přijme, zpracuje i vytěží. Lepší budou tedy jablka než čerstvé fíky. V součtu z toho sice exotické ovoce nevychází nejlépe, ale nikdo jej nezakazuje. Spíše jde o to, co by mělo v ideálním případě převažovat.

2. Když si chcete pochutnat právě na exotických dobrotách, poohlédněte se po nich u menších dodavatelů. Například Svět bedýnek má kromě široké sítě lokálních nebo třeba slovenských pěstitelů ověřené bio farmáře z Itálie, ale také daleké Ugandy, odkud přiváží ceněné fair trade produkty. „Takové ovoce chutná úplně jinak, ale je hlavně fair trade, a my máme 100% jistotu, že se peníze dostanou ke konkrétním pěstitelům a jejich životní podmínky se díky tomu mají šanci zlepšovat,“ vysvětluje Jana Bínová ze Světa bedýnek, že správným nákupem můžete ještě vlastně udělat dobrý skutek.

3. I pro klasická jablka nebo mrkev si zkuste dojet k farmářům v okolí. Jednak mají naskladněné zásoby po podzimních sklizních, jednak dokonce některé druhy zeleniny sklízejí i v průběhu zimy. Například právě mrkev a kořenová zelenina obecně je ta, u níž najdete i zimní druhy. V zimě se běžně sklízí růžičková kapusta, kadeřávek, pórek nebo cibule. Pokud si potřebujete svého farmáře teprve najít, podívejte se na www.adresarfarmaru.cz. Je jich tam bezmála 800!

4. Pro děti nezavrhujte ani vitamíny „z kapsiček“ a přesnídávek. Sice už nejsme
u čerstvých vitamínů, ale pořád jim mají co dát. Ovoce i zelenina, jež se do nich zpracovávají, jsou přísně hlídané, sklízejí se zralé a mohou být variantou pro dny, kdy se děti ošívají i nad oblíbeným kouskem banánu. Jen pozor, hledejte přesnídávky a „kapsičky“ nedoslazované. Doslazované jsou pro děti lákavé až příliš, mohou jim ovlivnit základní vnímaní chutí a samozřejmě, pozor je třeba dávat i na zoubky. Ideálně tedy vybírejte jen s přirozeně se vyskytujícími cukry z obsaženého ovoce a zeleniny.

5. Na vitamíny se můžete podívat také očima čínské medicíny. Ta v zimě doporučuje opustit „studenou“ čerstvou zeleninu a ovoce, jež organismus ochlazuje, a dopřát si o to více zeleniny vařené, dušené, v polévkách. Zkrátka tepelně upravené. Že je to přirozený trend i pro nás, Středoevropany, by vám potvrdily vaše prababičky anebo znovu Jana Bínová ze Světa bedýnek: „Nejen ze svých vlastních zkušeností, ale ze zkušeností našich zákazníků vím, že v zimě nám naše tělo chutěmi skutečně naznačuje, že je přirozenější zeleninu tepelně zpracovávat nebo třeba nakládat. Zeleninové polévky, bez nich si zimu vůbec neumím představit. Anebo třeba nakládané zelí či exotičtější kvašené kimči! I to je cesta, jak se dostat k vitamínům v zimě.“

6. Nezapomínejte na ovoce a zeleninu z mrazicích pultů. Nebo na zavařené dobroty ze zahrádky. A úplně nejvíc myslete na to, že nejlepší je to všechno kombinovat. Pro děti i celou rodinu, aby byl přísun vitamínů pořádně pestrý.

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *