Recyklovaná kuchařka: ochutnejte pikantní jogurtový koláč "ze zbytků"!

Recyklovaná kuchařka: ochutnejte pikantní jogurtový koláč "ze zbytků"!

Zatímco včera jste si mohli přečíst rozhovor s fantastickou Jitkou Rákosníkovou, která příští týden vydává knihu Recyklovaná kuchařka, dneska vám přinášíme možnost rovnou jeden recept vyzkoušet. Dřív, než bude kniha na pultech, dřív, než si jí bude moct listovat kdokoliv jiný, vy už podle ní můžete vařit! Za jedinečnou příležitost děkujeme nakladatelství SmartPress a vám přejeme dobrou chuť! Tady je recept na Pikantní jogurtový koláč a třeba pro naši domácnost, kde pořád zbývají velké otevřené jogurty nebo kousky pórku, brokolice i květáku, je jako stvořený! (A nenechte se zmást: pikantní neznamená nutně nevhodný pro děti, znamená jen chuťově nezapomenutelný!)

Pikantní jogurtový koláč 

1 forma o průměru 25 cm

Doba přípravy: 30 minut + 1 hodina chlazení + 45 minut pečení

Ingredience na těsto:

1a ½ hrnku hladké mouky

špetka soli

8 lžic studeného másla

3–4 lžíce ledové vody

Ingredience na náplň:

2 velké pórky, propláchnuté a nakrájené na tenké plátky

1 lžíce olivového oleje

sůl a čerstvě mletý pepř

3 velká vejce

200 g řeckého jogurtu

hrst rozdrobené fety

1 lžíce najemno nasekaného kopru (nebo oregana)

čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek

Postup:

1. Na těsto promíchejte v míse mouku se solí a rukama rychle zapracujte kousky másla, až bude směs připomínat drobenku. Zakapejte ji 3 lžícemi vody a rukama nebo vidličkou zpracujte, až se těsto spojí. Nehněťte ho ale. Vytvarujte do koule a zabalené do fólie dejte nejméně na 1 hodinu chladit.

2. Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto vyválejte na placku a vyložte jím koláčovou formu o průměru 25 cm s odnímatelným dnem po dně a po stěnách. V rozích dobře vymačkejte. Dno těsta propíchejte vidličkou a položte na něj kolečko pečicího papíru, zatižte ho suchými fazolemi nebo rýží a dejte na 10 minut péct. Opatrně sejměte papír se zátěží a korpus pečte ještě 10 minut, až získá světlou „sušenkovou“ barvu.

3. Rozehřejte ve velké pánvi olej a na středním plameni za častého promíchávání na něm osmažte kolečka pórku. Osolte je a opepřete. Sejměte z plamene. Do zchladlého pórku přidejte prošlehaná vejce promíchaná s jogurtem, fetou a kořením. Náplň vlijte do korpusu a pečte 30 až 35 minut, až se náplň usadí a těsto zezlátne. Koláč podávejte vlahý nebo studený.

TIP:

Je samozřejmě „hospodyňské“ připravovat si vlastní těsta, a když už to děláte, je ještě hospodynštější (ostatně načatý sáček s moukou je dobré zpracovat co nejdřív) připravit těsto ve více dávkách a pak uchovat na mrazáku. Netřeba připomínat, že uvedené těsto můžete naplňovat čímkoli, co dům a fantazie dá. Nic vám ovšem nebrání tento a podobné koláče připravit z hotového listového těsta nebo z těsta na focacciu. I těsta z rodu křehkých jako toto se už začínají objevovat v hotové podobě. Ale když už v tom budete, zjistíte, jak snadná a efektivní, o chuti nemluvě, jsou ta domácí.

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *