Když jde o ryby, s čím začít? Jednoznačně s lososem. Nebo pstruhem. Obě ryby mají jednu velkou výhodu: nejsou tolik cítit rybinou a dětem zkrátka chutnají. Když k nim navíc upečete brambory, nic nezkazíte, ba naopak. Dohromady tak budete mít geniální jídlo z jednoho hrnce, tedy pardon – pekáčku!
Ryby pečené na bramborách
4 porce
Doba přípravy: 60 minut
Ingredience:
500 g brambor varného typu A
sůl a pepř
olivový olej
1 pstruh duhový
2 stonky libečku
1 citrón
1 filet lososa (500 g)
1 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla na závěr
Postup:
1. Troubu nechte předehřívat na 180 °C. Pak omyjte brambory a nakrájejte je na větší měsíčky. Přendejte do zapékací formy či pekáčku, osolte, opepřete a zakapejte olivovým olejem. Vložte do trouby a pečte asi 20 minut.
2. Mezitím očistěte pstruha, osolte, opepřete ho a dovnitř navíc vložte libeček a plátky citrónu. Položte jej na brambory a pokračujte v pečení dalších 20 minut.
3. Filet lososa během té doby zbavte kůže, osolte, opepřete a zlehka obalte v mouce. Můžete i zakapat citrónovou šťávou. Orestujte jej zprudka na pánvi na olivovém oleji dozlatova z obou stran.
4. Hotový filet z lososa na posledních pár minut pečení přidejte k bramborám. Navrch dejte plátky citrónu a máslo. A pak už si jen vychutnávejte tu jednoduchou, ale dokonalou dobrotu!
TIP:
Až si vaše děti zvyknou na lososa, zkuste povýšit na další zajímavé ryby jako je mořský vlk nebo pražma. Tyto dravci mají šťavnaté maso a po upečení se kostičky snadno odstraní.