Vánoční cukroví: rozplánujte pečení na celý Advent!

Vánoční cukroví: rozplánujte pečení na celý Advent!

Rok co rok si slibuju to samé – všechno si dobře naplánuju, a pečení vánočního cukroví pak proběhne úplně v klidu. A realita? Vloni jsem nakonec nestihla to, co miluju nejvíc: perníčky podle babiččina receptu, které opravdu potřebují těch pět šest týdnů na odležení. Letos už na mě perníčkové těsto čeká v lednici… a zdá se, že konečně stihnu všechno, co jsem slíbila!

Před Adventem: Trpělivost perníčky přináší

Perníčky se u nás doma pekly odjakživa a babička mi vždycky ty první, ještě úplně tvrdé, dávala ochutnávat už kolem Mikuláše. Protože… čekat na to, až změknou, je rozhodně hra pro velmi trpělivé hráče. Je dobré stihnout je ještě před Adventem, aby se pak na Vánoce opravdu rozplývaly na jazyku.

  1. Adventní neděle: Zázvorky pro milovníky voňavého koření

První adventní víkend máte ještě šanci dohnat to s perníčky, pokud se to náhodou nepovede dřív. A pak si udělejte čas na zázvorky, speculatis a další suché a „tvrdé“ cukroví, které potřebuje – uložené v krabici – natáhnout vlhkost a tak trochu „uzrát“. Uložené v papírové krabici na suchém místě to zvládne nejlépe. Stejně jako ty perníčky.

  1. Adventní neděle: Vanilkové rohlíčky a další klasika

Asi tři týdny potřebuje klid největší klasika českých Vánoc: vanilkové rohlíčky. Pokud vám na ně stále ještě chybí poctivý recept, berte ten od nás. Je generacemi ozkoušený, jednoduchý a opravdu funguje. Najdete ho přímo TADY. Ale vanilkové rohlíčky nejsou jediné, které by se měly rozvonět tuto neděli domem: je čas i na pracny (neboli medvědí tlapy) nebo třeba kokosky.

A pokud můžu, doporučuju nazdobit perníčky a upéct si dokonce vánoční štolu! Čerstvá se sice peče obvykle pět dní před svátky, ale to bude hodně nabité jiným pečením. Ale když ji nachystáte teď, zabalíte do pečicího papíru a uložíte na chladné místo, opravdu vám vydrží v prvotřídní kondici (nikdo nepozná, že se už pár týdnů „válela“ někde v klidu, schovaná před nenechavými mlsaly).

  1. Adventní neděle: Linecké, jak ho zbožňujeme

Linecké cukroví musí proběhnout vždycky ve dvojité dávce. A pak dělám ještě jednu malou „porci“ z pohankové mouky. Přiznávám, jsou to nervy, protože těsto z téhle mouky se na vále drobí a při lepení láme, jak je nesmírně křehké… ale ta chuť!!! Pokud vás nejvíc baví klasika, pak musíte mít recept Jany V. – umí opravdu boží linecké cukroví. A chcete-li jen mírnou změnu, zkuste to, které si pečeme klidně i v létě: makové linecké.

Ale linecké není jediné, které má dva týdny před Vánoci svůj čas. Hoďte na plech také išelské dortíčky nebo tzv. boží milosti. Ty jsou obzvlášť jednoduché a po obalení v moučkovém cukru někdy lepší než ty nejkřehčí „vanilkáče“.

  1. Adventní neděle: Nepečené na poslední chvíli

Letos je poslední adventní neděle posledním dnem před Štědrým dnem, takže i nepečené cukroví budete chtít stihnout zřejmě o kousek dřív. Vosí hnízda miluje můj muž tak, že je ochotný je plnit a zalepovat piškoty klidně i pozdě v noci, jen aby je měl. K tomu si můžete „uválet“ rumové kuličky nebo zkusit vánoční „salám“.

Samozřejmě potřebujete pár hodin i na slepování lineckého, išelských dortíčků, a pokud jsou u vás tradicí, myslete na štrudle, vánočku nebo kokosové sněhové pusinky. Ale… plánujte s rozumem, ať si to na Štědrý den také dokážete užít!!!