Linecké cukroví
Na 2 plechy
Doba přípravy: 40 minut + 24 hodin na rozležení těsta
Ingredience:
170 g másla
70 g moučkového cukru + na posypání
1 sáček bio vanilkového cukru (nebo 2 lžíce domácího)
2 žloutky
kůra z ½ bio citrónu (bez chemického ošetření)
210 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky
kyselejší marmeláda
Postup:
1. Máslo pokojové teploty utřete s moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidejte žloutky, kůru z citrónu a nakonec prosátou mouku. Vypracujte hladké těsto, přendejte jej do svačinového sáčku a nechte ideálně 24 hodin uležet v chladu.
2. Druhý den těsto vyválejte na nepřilnavé ploše na plát silný 2 mm. Nepodsypávejte moukou – aby máslové těsto zůstalo křehké a nebylo příliš moučné. Pokud se lepí, raději jej vyválejte mezi dvěma pečicími papíry.
3. Vykrájejte libovolné tvary a v polovině z nich vykrojte ještě malá kolečka, srdíčka či hvězdičky. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem nebo potřený zlehka sádlem. Pečte dorůžova v troubě předehřáté na 180 °C, stačit bude asi 10 minut. Horkovzdušnou troubu předehřejte jen na 160 °C.
4. Ještě teplé kousky s vykrojeným vnitřkem posypte moučkovým cukrem. Nechte všechny vychladnout a teprve poté slepujte jednotlivé díly marmeládou. Hotové cukroví přendejte do krabice a skladujte 2 až 3 týdny na suchém a chladném místě, aby se mohlo rozležet a bylo na Vánoce dokonale měkké.
…a ještě něco navíc:
Která marmeláda je ta pravá?
Ke sladkému vánočnímu cukroví se hodí lehce kyselejší marmeláda. Skvělá je (černo)rybízová, višňová, malinová, meruňková nebo třeba pomerančová či rakytníková. Když má v sobě navíc skrytou nějakou zajímavou ingredienci, jakou je např. zázvor, špetka skořice nebo hřebíček, bude mít cukroví ten správný vánoční punc.
Tip:
Vyzkoušejte Marmelády s příběhem! Obsahují vysoký podíl ovoce a jsou
s láskou ručně dělané.
[…] chuť!!! Pokud vás nejvíc baví klasika, pak musíte mít recept Jany V. – umí opravdu boží linecké cukroví. A chcete-li jen mírnou změnu, zkuste to, které si pečeme klidně i v létě: makové […]
Děkujeme:-)