Vánoční cukroví: tradiční Linecké s marmeládou

Vánoční cukroví: tradiční Linecké s marmeládou

 Linecké patří mezi nejoblíbenější druhy cukroví připravované na štědrovečerní stůl. Jako čajové sušenky se ale hodí kdykoliv během roku. Nejlepší je s rybízovou marmeládou, která mu dá ten správný říz! 

Linecké cukroví
 

Na 2 plechy

Doba přípravy: 40 minut + 24 hodin na rozležení těsta

Ingredience:

170 g másla
70 g moučkového cukru + na posypání
1 sáček bio vanilkového cukru (nebo 2 lžíce domácího)
2 žloutky
kůra z ½ bio citrónu (bez chemického ošetření)
210 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky
kyselejší marmeláda

Postup:

1. Máslo pokojové teploty utřete s moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidejte žloutky, kůru z citrónu a nakonec prosátou mouku. Vypracujte hladké těsto, přendejte jej do svačinového sáčku a nechte ideálně 24 hodin uležet v chladu.

2. Druhý den těsto vyválejte na nepřilnavé ploše na plát silný 2 mm. Nepodsypávejte moukou – aby máslové těsto zůstalo křehké a nebylo příliš moučné. Pokud se lepí, raději jej vyválejte mezi dvěma pečicími papíry.

3. Vykrájejte libovolné tvary a v polovině z nich vykrojte ještě malá kolečka, srdíčka či hvězdičky. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem nebo potřený zlehka sádlem. Pečte dorůžova v troubě předehřáté na 180 °C, stačit bude asi 10 minut. Horkovzdušnou troubu předehřejte jen na 160 °C.

4. Ještě teplé kousky s vykrojeným vnitřkem posypte moučkovým cukrem. Nechte všechny vychladnout a teprve poté slepujte jednotlivé díly marmeládou. Hotové cukroví přendejte do krabice a skladujte 2 až 3 týdny na suchém a chladném místě, aby se mohlo rozležet a bylo na Vánoce dokonale měkké.

…a ještě něco navíc:

Která marmeláda je ta pravá?

Ke sladkému vánočnímu cukroví se hodí lehce kyselejší marmeláda. Skvělá je (černo)rybízová, višňová, malinová, meruňková nebo třeba pomerančová či rakytníková. Když má v sobě navíc skrytou nějakou zajímavou ingredienci, jakou je např. zázvor, špetka skořice nebo hřebíček, bude mít cukroví ten správný vánoční punc.

Tip:
Vyzkoušejte Marmelády s příběhem! Obsahují vysoký podíl ovoce a jsou
s láskou ručně dělané.

  

Několik komentářů
Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *