Vánoční cukroví: tvarohová štola

Vánoční cukroví: tvarohová štola

 Když nemusíte vánočku, a přece chcete k čaji něco jiného než cukroví… Když milujete tvarohové těsto, a bábovka je o svátcích málo sváteční… pak přichází čas na štolu. Tvarohovou štolu s kandovaným ovocem a typickou cukrovou krustou
na povrchu.
 

Vánoční tvarohová štola
 

Na 2 menší štoly

Doba přípravy: 30 minut + asi 5 dní na odležení

Ingredience:
 

150 g másla + 1 lžíce rozpuštěného na pomazání štoly

200 g třtinového cukru   

250 g tvarohu   

500 g polohrubé mouky 

1 bio vanilkový cukr (nebo 2 lžíce domácího)

2 celá vejce   

2 lžíce tuzemáku (pro děti nahraďte 2 lžícemi mléka)

1 prášek do pečiva (ideálně bez fosfátů)

kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu

kandované ovoce

rozinky namočené v tuzemáku (pro děti jen spařte horkou vodou)
 

Postup:
 

1. Všechny ingredience si vyndejte včas z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Tvarohové těsto by se jinak srazilo.

2. Máslo utřete spolu s oběma druhy cukru. Vmíchejte jedno po druhém celá vejce a také tvaroh a tuzemák (nebo mléko). Až vám vznikne hladká hmota, nastrouhejte do ní citrónovou kůru a přidejte kandované ovoce
s rozinkami.

3. Prosátou mouku promíchejte s práškem do pečiva a spojte s tvarohovou směsí. Až bude těsto kompaktní, rozdělte ho na dva stejně velké díly, z nich vytvořte válečky a lehce je zmáčkněte podél celého středu.

4. Připravené štoly přeneste na plech s pečicím papírem, potřete na povrchu rozpuštěným máslem a dejte do trouby předehřáté na 170 °C. Pečte 30 minut, během nichž štoly znovu potřete máslem. Do třetice
dojde na potírání máslem, až hotové štoly lehce zchladnou. Pak je také obalte v moučkovém cukru (dřív, než budou studené úplně).

P.S.: Pečení si naplánujte tak, aby měly štoly asi pět dní na rozležení. Jen tak budou úplně dokonalé!
 

 

tip:

Pokud vím, že toho na mě bude těsně před svátky moc, klidně štolu upeču už na začátku adventu, pak ji zabalím do pečicího papíru, dám do sáčku nebo fólie a uložím do chladu. Tak vydrží i několik týdnů, a když ji vyndáte den před Štědrým dnem, bude skvělá! 

Co si o tom myslíte?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *