Vánoční cukroví: Křehké vanilkové rohlíčky

Vánoční cukroví: Křehké vanilkové rohlíčky

Přichází čas pustit se do jednoho z nejtěžších a nejmilovanějších vánočních receptů – do vanilkových rohlíčků. Jsou tak křehké! A právě proto také tak neodolatelné…

 

Vanilkové rohlíčky

Na 2 plechy

Příprava: 30 minut + odležení

Ingredience:

280 g hladké mouky

200 g másla

100 g moučkového cukru + na obalení

1 bio vanilkový cukr (nebo 2 lžíce domácího)

120 g namletých vlašských ořechů

Postup:

1. Prosejte mouku, přidejte změklé máslo, oba druhy cukru a vypracujte těsto. Jakmile vypadá jako drobenka, zapracujte do něj ještě namleté ořechy. Vypracujte hladké těsto, přendejte ho do potravinářského sáčku a nechte přes noc v chladu odpočinout.

2. Odpočinuté těsto vyválejte na válečky o průměru asi 2 cm a rozkrájejte je na 1 cm velké dílky. Z nich v dlaních vyválejte vždy malý váleček, a z něj pak finální rohlíček. Přendejte všechny na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 10 minut. Že jsou skutečně hotové, poznáte celkem bezpečně: nesmí se lepit k papíru a zlehka zrůžoví.

3. Počkejte, až lehce zchladnou, a ještě teplé rohlíčky obalte v moučkovém cukru, který můžete ještě provonět vanilkovým. Přendejte je do krabice od nebo uzavíratelného boxu a nechte je alespoň 14 dní odpočívat v chladu.

…a ještě Něco navíc:

Jak na domácí vanilkový cukr?
Co by to bylo za vanilkové rohlíčky bez vůně opravdové vanilky? Mějte ji v záloze vždy v kuchyni. Pokaždé, když setřete nožem semínka z vanilkového lusku, uložte prázdné lusky do uzavíratelné sklenice. Přisypávejte k nim pak ideálně třtinový cukr, uzavřete a jednou za čas promíchejte. Potom už jen odebírejte domácí vanilkový cukr, kdykoliv jej potřebujete při pečení.
Věděli jste, že…
…moučkový cukr si snadno namelete i doma, pomocí tyčového robotu?
…hladkou mouku nahradíte snadno i jemně mletou špaldovou moukou?
…existuje forma na vanilkové rohlíčky, která vám usnadní jejich přípravu?
…a že místo vlašských nebo jakýchkoliv jiných ořechů můžete do rohlíčků namlít
i mandle? Chuť je pak mnohem jemnější, a pokud máte kolem sebe někoho s alergií na ořechy, vyřešíte tím potenciální rizika.

Jeden komentář
Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *