Velikonoce 2019: tradiční menu na celé svátky!

Velikonoce 2019: tradiční menu na celé svátky!

Je jedno, jestli jste věřící, nebo ne. Velikonoce jako svátky jara jsou prostě nepřehlédnutelné. A hodně se toho může dít i v kuchyni! Co se tedy podle dávných tradic den po dni podává?

I když na tradice obvykle moc nejsem, tradiční velikonoční jídla miluju snad úplně všechna. Jsou plná zelených bylinek, špenátů, voní jarem a po zimě i půstu přináší do kuchyně zase docela jiné chutě. A i když je nemusíte striktně dodržovat, měla by mít následující „pořadí“:

Škaredá středa

Tenhle den si křesťané připomínají Jidášovu zradu, které se dopustil na Ježíšovi. A tak bychom se na sebe všichni měli podle tradice mračit a servírovat také něco opravdu ošklivého. Proto je tradičním jídlem třeba trhanec, můžete udělat bramboráky nebo si připomenout recept na bramborové placky, které jsme pro vás nachystaly už před pár týdny!

Bramborové placky s povidly

4 porce

Doba přípravy: 80 minut

Ingredience:

6 větších brambor varného typu B

1 vejce

špetka soli

250 g hrubé mouky + na podsypání

slunečnicový olej

švestková povidla

tvaroh na strouhání

Postup:

  1. Brambory uvařte i ve slupce doměkka. Nechte vychladnout, poté oloupejte a najemno nastrouhejte.
  2. Přidejte vejce, špetku soli a mouku. Vypracujte hladké těsto, podle potřeby ještě můžete přidat mouku, aby se nelepilo. Zabalte do potravinářské fólie a nechte těsto chvíli odpočívat v chladu.
  3. Na pomoučněné ploše vyválejte těsto na tenčí plát a vykrajujte placičky.
  4. Slunečnicový olej rozehřejte na pánvi na střední teplotu. Placičky restujte z obou stran dozlatova.
  5. Podávejte se švestkovými povidly a nastrouhaným tvarohem.

Zelený čtvrtek

Zelený čtvrtek má opravdu jasné poselství: definitivně zvěstuje příchod jara, a jeho menu má podle toho také vypadat. Čím více zelených druhá zeleniny, bylinek, tím lépe. (Už jste mimochodem ochutnávali naše Jarní menu z minulého týdne??? Mohlo by se vám hodit!)

Chystejte ale také saláty a sem tam do nich utrhněte něco divokého: bršlice, sedmikrásky, fialky, pampelišky i divoké kopřivy. Všechny vitaminy se počítají!

Velký pátek

Protože na Velký pátek uctívají věřící ukřižování Ježíše Krista, stalo se zvykem jíst jen lehká, bezmasá jídla. Polévky, saláty, těstoviny? Cokoliv, co máte rádi.

Bílá sobota

Pokud jste dodržovali 40denní půst, právě o Bílé sobotě definitivně končí, a podle toho také vypadala sobotní hostina. Zvykem se stala nádivka neboli hlavička, plná voňavého libečku, kopřiv a ideálně tří druhů masa! Na sobotu pak vždycky připadalo také pečení beránka i mazance, a stejné načasování můžete dodržet i vy. Na neděli i pondělí vám vydrží krásně čerstvé!

Neděle aneb Boží hod velikonoční

Velikonoční neděle voní po pečeni. Jehněčí, kůzlečí, telecí… mladé maso coby symbol jara sice nenadchne každého, ale dobrou pečeni můžete přichystat asi klidně i z jiného masa, pokud vám ta představa „mláďátek“ nedělá dobře. (A já vás vlastně chápu!)

Velikonoční pondělí

Poslední den Velikonoc tradičně patří koledníkům a my v kuchyni pomalu začínáme přemýšlet o tom, co s vajíčky. Bude se i vám hodit pár vajíčkových receptů? Tady jsou!

Jarní vajíčková pomazánka s tvarohem

4 porce

Doba přípravy: 15 minut

Ingredience:

4 vejce

200 g měkkého plnotučného tvarohu

1 lžička plnotučné hořčice

2 jarní cibulky

4 méně pálivé ředkvičky

sůl a pepř

bylinky (pažitka, petrželka)

chléb

výhonky řeřichy na ozdobu

Postup:

  1. Vajíčka uvařte ve vodě, stačí 7 minut. Poté je zalijte studenou vodou, snáze se vám budou loupat. Oloupaná je nakrájejte na kostičky a přendejte do mísy.
  2. Přidejte tvaroh, hořčici, nasekanou jarní cibulku a na malé kostičky nakrájené ředkvičky.
  3. Osolte, opepřete a nakonec vmíchejte nakrájené bylinky. Namažte na chléb a ozdobte výhonky z řeřichy.

Vejce natvrdo, na hniličku, míchaná nebo ztracená. Umíte je správně?

Míchaná vajíčka
…musí splňovat jediné kritérium: musí být krémová! Jak na to?
■ vezměte pánev, nechte na ní rozpustit kousek másla a přidejte vyklepnutá vajíčka (na dospěláka počítejte tři, pro školáky bohatě stačí dvě, pro menší děti i jedno)
■ chviku počkejte, aby vajíčka na pánvi malinko zatuhla, rychle je osolte, opepřete, a začněte míchat
■ míchejte je jen tak dlouho, dokud se lesknou a jsou evidentně šťavnatá (když vezmu jednu porci tří vajec, nezabere vám to více než dvě minuty ‒ zvlášť na plynovém sporáku)

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *