Jarní víkendové menu. Je libo něco zeleného?

Jarní víkendové menu. Je libo něco zeleného?

Pusťte jarní svěžest i do kuchyně a připravte si jednoduché „zelené menu“ s vynikající hráškovou polévkou a těstovinami s pestem!

Jestli je na jaru něco fascinujícího, pak to, jak svěže se člověk cítí uprostřed šťavnatě zelené přírody. A stejně svěže se můžete cítit i u víkendového menu. Není nic snazšího! Farmářské trhy už nabízí nejeden čerstvý druh zeleniny, hrášek na zahrádce také uspokojivě roste a přichystat pesto můžete i z bylinek, které vám rostou doma v květníku.

Zelené potraviny i bylinky jsou pro nás navíc velmi důležité. Obsahují chlorofyl, enzymy, čerstvé vitaminy (například vitamin B9 neboli kyselinu listovou, o níž se mluví už roky v souvislosti s těhotenstvím). To určitě víte. Ale také v zelených druzích zeleniny najdete například lutein pro zdraví očí nebo izoflavony, které se zase budou hodit během menopauzy (až za pár let?!).

Navíc, zelená je barva síly, optimismu, sepjetí s přírodou a také barva rovnováhy i vnitřní harmonie. A to se po vydatné dávce jarní únavy hodí! Chcete tedy pár nápadů na „zelené vaření“? Máme pro vás hned dva recepty, jeden chutnější než druhý a snadné tak, že můžete jako obvykle vařit i se svými dětmi.

Nejjednodušší hrášková polévka do 10 minut

Jestli hledáte polévku, která je bez práce, pak je to rozhodně tahle hrášková. Stačí jen pár ingrediencí, a pak už jen hrnec, ponorný mixér, naběračka, talíře a lžíce. Život je snadný (bohu dík).

Hrášková polévka

4 porce

Doba přípravy: 10 minut

Ingredience:

1 menší cibule

2 stroužky česneku (může být i sušený)

1 lžíce másla + 1 lžíce olivového oleje

500 g mraženého hrášku

majoránka a oregano (mohou být sušené)

sůl a pepř

800 ml domácího vývaru (nebo vody)

zakysaná smetana

Postup:

  1. Oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli a česnek. V hrnci rozehřejte máslo s olivovým olejem, nepřepálí se tak snadno! Krátce orestujte cibuli a česnek a přihoďte mražený hrášek.
  2. Vmíchejte majoránku, oregano a čerstvě namletý pepř. Opět orestujte a zalijte vývarem, případně vodou. Vařte 5 minut, víc ne! Poté přidejte sůl, rozmixujte, dochuťte podle potřeby a rozdělte na talíře nebo misky.
  3. Polévku můžete ozdobit zakysanou smetanou a nebojte se použít i lístky čerstvých bylinek, jako je například majoránka.

TIP:

Chcete zkusit i jinou zelenou polévku? Máme skvělou chřestovou se špenátem a hráškem, stačí se podívat SEM!

Jarní těstoviny s domácím pestem

Pokud i u vás doma děti „ujíždějí“ na těstovinách, pak pesto je ideální ingredience. Můžete rozmixovat téměř vše, bylinky, saláty i třeba sušená rajčata. Vždy ale přidejte olivový olej a parmazán nebo pecorino, to je základ. Pak už si jen vyberte druh těstovin nebo zkuste i gnocchi.

Špagety se zeleným pestem

4 porce

Doba přípravy: 20 minut

Ingredience:

500 g špaget

100 g bazalky

100 g rukoly

70 g parmazánu + na posypání těstovin

1 stroužek česneku

40 g slunečnicových semínek

100 ml extra panenského olivového oleje + na zakápnutí

sůl a pepř

Postup:

  1. Ve velkém hrnci dejte vařit vodu a mezitím si připravte si pesto. Osušené lístky bazalky a rukoly přendejte do mixovací nádoby, přidejte nastrouhaný sýr, nasekaný česnek a nasucho opražená slunečnicová semínka. Zalijte olivovým olejem, osolte, opepřete a rozmixujte do hladka. Podle potřeby ještě dochuťte solí nebo pepřem.
  2. Těstoviny uvařte dle návodu na skus (al dente) v osolené vodě. Smíchejte je s pestem, přendejte na talíře a zasypte nastrouhaným sýrem. Můžete ještě ozdobit lístky bazalky a zakapat olivovým olejem.

TIP:

Pokud pesto hned nepoužijete, přendejte ho do zavařovací nádoby, zalijte olejem, uzavřete a skladujte v ledničce maximálně týden. A samozřejmě, může být z medvědího česneku nebo třeba z mladých lístků špenátu, ředkviček… čehokoliv zeleného!

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *