salát už má něco za sebou. Čím světlejší košťál, tím lépe. V lednici potom vydrží
až dva týdny.
A i když je nenápadný, je pochopitelně zdravý. Obsahuje vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamíny C, E a K (ten je důležitý pro tvorbu kostí a správnou krevní srážlivost). A z minerálních látek vám nabídne sodík, hořčík a železo.
Nebezpečí v jeho případě tkví nicméně v tom, že vám téměř hned po utržení začne vadnout. Pokud se tomu chcete vyhnout, zkuste ho dát (vcelku) do mísy a navrch jej překryjte čistou vlhkou utěrkou.
Jinak je opět dobrým zdrojem vitamínů a minerálních látek, podobně jako ledový salát. Ale obsahuje i důležitý draslík, vápník či fosfor.
Pokud vám vadí vařený špenát, je dobrou zprávou, že u čerstvých lístků jeho chuť opravdu nezažijete. Ale jestli naopak chcete, klidně je vmíchejte i do takřka hotových těstovin. Je to jeden z těch salátů, jež snesou tepelnou úpravu. Nicméně jeho listy se výrazně „smrsknou“, takže i když si domů přinesete obří pytel, vystačí sotva na oběd pro čtyři.
A co se obsahu důležitý látek týče, kromě výše uvedených k nim připočítejte jód.
Mladé listy řepy mě jako milovnici řepy samotné vždycky potěší. Není to sice úplně řepa, ale ten náznak jemné chuti tam je a s oblibou ji využívám do domácích hamburgerů. Miluju jednoduché chutě, takže mi stačí dobré maso a kupa listů řepy, housky potřené majonézou, navrch camembert a jsem šťastná. Pro děti je lepší vybrat jiný sýr, ale máte také skvělé jídlo.
Přimíchat se dají pochopitelně do jakéhokoliv salátu, a co víc, můžete je také krátce zblanšírovat a využít jako „vařenou přílohu“. Ke grilovanému masu? Jako když najdete. Podobný je listům řepy ještě mangold, další z listových salátů. To jen kdyby ve vás listy z řepy nevzbudily dostatečnou důvěru????
O jejich prospěchu pro vaše zdraví asi ani nemá smysl se zmiňovat. Zase tu máme draslík, hořčík, železo, spoustu vitamínů.
a trošky javorového sirupu (!), si s polníčkem fakt rozumím. Je skvělý i jako oživení míchaných salátů a pro děti je fajn, že si z těch malých trsů mohou odtrhávat po lístečku a z jídla si udělat užitečnou hru.
Má pro vás navíc velkou zásobu hořčíku, protože má tmavší listy než třeba ledový salát, tak také skrývá větší zásobu železa a nechybí ani důležité antioxidanty: vitamíny E, C, A a „na nervy“ vitamíny skupiny B.
Pokud vám ovšem zbývá, zkuste ji použít jako špenát do těstovin. Její štiplavost
se při tepelné úpravě trochu zmírní, a vy si přesto užijete skvělou zeleninu se spoustou vitamínů a minerálních látek.
do kterého se hodí absolutně nejvíc. Nezaměnitelná chuť dresinku z majonézy, ančoviček, česneku, hrubozrnné hořčice a kupy parmazánu nás na nákup římského salátu žene minimálně jednou za čtrnáct dní.
Římský salát je navíc samozřejmě zase zdravý, dokonce mnohem zdravější než třeba hlávkový nebo ledový, oproti němuž má 5x více např. vitamínu C. A chutnat bude i vám: po hořkosti ani stopa, jen mírná nasládlost, která si získá v klidu také vaše děti.