Velká salátová bitva: který je nejoblíbenější u vás?

Velká salátová bitva: který je nejoblíbenější u vás?

V zimě ve mně myšlenka na salát vyvolává zimnici. Ale jakmile ukáže slunce svoji sílu, potřebuji je jako sůl! Saláty míchané, v příloze, schované v sendviči, přidané do hamburgeru nebo prostě jen tak, samotné. Je jich tolik druhů, že každý den můžete mít jiný. Ale také je pravda, že ne každý vám musí sednout. Já vám představím naše rodinné favority, a jsem moc zvědavá: jaký salát se nejčastěji podává u vás doma a jak ho máte nejraději? Ledový salát pro jeho neutrální chuť a šťavnatou křehkost vezmou děti na milost jako jeden z prvních. S oblibou ho dávám i do sendvičů nebo na obložený chleba, protože ze suché záležitosti udělá mnohem příjemnější jídlo. Pokud chcete čerstvý, nechte v obchodě všechny ty, které mají hnědý košťál. Takový ledový
salát už má něco za sebou. Čím světlejší košťál, tím lépe. V lednici potom vydrží
až dva týdny.
A i když je nenápadný, je pochopitelně zdravý. Obsahuje vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamíny C, E a K (ten je důležitý pro tvorbu kostí a správnou krevní srážlivost). A z minerálních látek vám nabídne sodík, hořčík a železo.
 
Hlávkový salát se u nás doma dělal vždycky se sladkokyselou zálivkou. Tu nemusím. Ale dát si ho s jogurtem a trochou čerstvého nasekaného kopru, je super. Děti milují většinou jeho křehká srdíčka, klidně jim je dejte celá, ať si je natrhají podle svého gusta.
Nebezpečí v jeho případě tkví nicméně v tom, že vám téměř hned po utržení začne vadnout. Pokud se tomu chcete vyhnout, zkuste ho dát (vcelku) do mísy a navrch jej překryjte čistou vlhkou utěrkou. 
Jinak je opět dobrým zdrojem vitamínů a minerálních látek, podobně jako ledový salát. Ale obsahuje i důležitý draslík, vápník či fosfor.
 
Mladý špenát si průběžně pěstujeme doma, v truhlíku za oknem. Protože obě s Tinou chuť jeho křehkých lístků milujeme. Klidně jenom nasekat na chleba s tvarohovým sýrem místo bylinek!
Pokud vám vadí vařený špenát, je dobrou zprávou, že u čerstvých lístků jeho chuť opravdu nezažijete. Ale jestli naopak chcete, klidně je vmíchejte i do takřka hotových těstovin. Je to jeden z těch salátů, jež snesou tepelnou úpravu. Nicméně jeho listy se výrazně „smrsknou“, takže i když si domů přinesete obří pytel, vystačí sotva na oběd pro čtyři.
A co se obsahu důležitý látek týče, kromě výše uvedených k nim připočítejte jód.

Mladé listy řepy mě jako milovnici řepy samotné vždycky potěší. Není to sice úplně řepa, ale ten náznak jemné chuti tam je a s oblibou ji využívám do domácích hamburgerů. Miluju jednoduché chutě, takže mi stačí dobré maso a kupa listů řepy, housky potřené majonézou, navrch camembert a jsem šťastná. Pro děti je lepší vybrat jiný sýr, ale máte také skvělé jídlo.
Přimíchat se dají pochopitelně do jakéhokoliv salátu, a co víc, můžete je také krátce zblanšírovat a využít jako „vařenou přílohu“. Ke grilovanému masu? Jako když najdete. ​Podobný je listům řepy ještě mangold, další z listových salátů. To jen kdyby ve vás listy z řepy nevzbudily dostatečnou důvěru????
O jejich prospěchu pro vaše zdraví asi ani nemá smysl se zmiňovat. Zase tu máme draslík, hořčík, železo, spoustu vitamínů.
 Polníček. To bylo na delší seznamování… Totiž, znáte ten pocit, když něco poprvé ochutnáváte s nedůvěrou, a pak se překonáte a za odměnu dostanete úplně nový kousek do jídelníčku? Nevím proč, já se dívala skrz prsty právě na polníček. Asi že to je takový salát nesalát, že ho na talíř dostanete v takových malých trsech. Ale od chvíle, co jsem ho ochutnala s jednoduchým dresinkem z oleje, balsamica
a trošky javorového sirupu (!), si s polníčkem fakt rozumím. Je skvělý i jako oživení míchaných salátů a pro děti je fajn, že si z těch malých trsů mohou odtrhávat po lístečku a z jídla si udělat užitečnou hru.
Má pro vás navíc velkou zásobu hořčíku, protože má tmavší listy než třeba ledový salát, tak také skrývá větší zásobu železa a nechybí ani důležité antioxidanty: vitamíny E, C, A a „na nervy“ vitamíny skupiny B.
 
Pak Choi k nám do Čech přišel z Asie a jeho obliba stoupá spolu s celkovou oblibou asijské, především pak vietnamské kuchyně. Ta s pak choi vaří, oblíbené jsou kombinace s vepřovým masem. Ale stačí jej i velmi krátce spařit, pokapat zálivkou a dát si jej jako přílohu takřka k čemukoliv. Použít jej můžete samozřejmě také zasyrova do salátů. Hlavně křehká, vnitřní srdíčka budou díky nasládlé chuti šmakovat i dětem.
 
Rukola mě svou štiplavostí baví třeba ve společnosti rajčat nebo nasekaná s avokádem a rajčaty v salátku, který si klidně navrším na suchou topinku a křupu si! Právě se ji pokouším také vypěstovat, protože doma ji jím jediná. A spořádat klasické balení z obchodů je v jednom člověku nadlidský úkol, i když rukolu zbožňujete.
Pokud vám ovšem zbývá, zkuste ji použít jako špenát do těstovin. Její štiplavost
se při tepelné úpravě trochu zmírní, a vy si přesto užijete skvělou zeleninu se spoustou vitamínů a minerálních látek.
 
Římský salát u nás bydlí celkem často. Jsme totiž velcí milovníci salátu Ceasar,
do kterého se hodí absolutně nejvíc. Nezaměnitelná chuť dresinku z majonézy, ančoviček, česneku, hrubozrnné hořčice a kupy parmazánu nás na nákup římského salátu žene minimálně jednou za čtrnáct dní. 
Římský salát je navíc samozřejmě zase zdravý, dokonce mnohem zdravější než třeba hlávkový nebo ledový, oproti němuž má 5x více např. vitamínu C. A chutnat bude i vám: po hořkosti ani stopa, jen mírná nasládlost, která si získá v klidu také vaše děti.

    

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *