Pokud i u vás doma děti „ujíždějí“ na těstovinách, pak je pesto ideální ingredience. Můžete rozmixovat téměř vše: bylinky, saláty i třeba sušená rajčata. Vždy ale přidejte olivový olej a parmazán nebo peccorino, to je základ. Pak už si jen vyberte druh těstovin nebo zkuste domácí gnocchi.
Špagety se zeleným pestem
4 porce
Doba přípravy: 20 minut
Ingredience:
500 g špaget
100 g bazalky
100 g rukoly
70 g parmazánu + na posypání těstovin
1 stroužek česneku
40 g slunečnicových semínek
100 ml extra panenského olivového oleje na zalití
sůl a pepř
Postup:
1. Ve velkém hrnci dejte vařit osolenou vodu a zatím si připravte pesto. Osušené lístky bazalky a rukoly přendejte do mixovací nádoby, přidejte nastrouhaný sýr, nasekaný česnek a nasucho opražená slunečnicová semínka. Zalijte olivovým olejem, osolte, opepřete a rozmixujte do hladka. Podle potřeby ještě dochuťte solí nebo pepřem.
2. Uvařte dle návodu na obalu těstoviny „na skus“ v osolené vodě. Smíchejte je s pestem, přendejte na talíře a zasypte nastrouhaným sýrem. Můžete ještě ozdobit lístky bazalky a zakapat olivovým olejem.
TIP:
Pokud pesto hned nepoužijete, přendejte ho do zavařovací nádoby, zalijte olejem, uzavřete a skladujte v ledničce maximálně týden.