A s čím je máte nejraději? Mezi klasiku patří mletý mák s moučkovým cukrem
a rozpuštěným máslem. Ale skvělé jsou i se švestkovými povidly a strouhankou pečenou s máslem. Není to sice moc zdravé, ale jednou za čas…
Postup:
1. Uvařte brambory i se slupkou doměkka. Slijte je a nechte vychladnout. Pak je oloupejte a najemno nastrouhejte do větší mísy nebo rovnou na kuchyňskou plochu. Doprostřed vyklepněte vajíčko, přidejte špetku soli a postupně zapracujte mouku. Pokud se těsto bude hodně lepit, přidejte mouky o malinko víc.
2. Vypracujte hladké těsto a nechte ho chvilku, ideálně 30 minut, odpočinout na pomoučněné ploše nebo v ledničce. Mezitím ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu se špetkou soli. ,
3. Z bramborového těsta odebírejte menší kousky a tvarujte z nich dlaněmi šišky. Dávejte si je stranou na pomoučněnou plochu. Šišky pak vařte ve vroucí vodě asi dvě až tři minuty podle velikosti.
4. Šišky sceďte, rozdělte na talíře a podávejte posypané čerstvě namletým mákem, moučkovým cukrem a zalité rozehřátým máslem.