Recept na luxusní domácí bramborové šišky s mákem!

Recept na luxusní domácí bramborové šišky s mákem!

Pamatujete si na bramborové šišky z dětství? Dávali jste si je ve školní jídelně?
A s čím je máte nejraději? Mezi klasiku patří mletý mák s moučkovým cukrem
a rozpuštěným máslem. Ale skvělé jsou i se švestkovými povidly a strouhankou pečenou s máslem. Není to sice moc zdravé, ale jednou za čas…
  Bramborové šišky s mákem 4 porceDoba přípravy: 60 minut + chlazení

 Ingredience: 600 g brambor typu B1 vejcešpetka soli250 g hrubé mouky + na pomoučněnímletý mákmoučkový cukrrozehřáté máslo na přelití
Postup:

1. Uvařte brambory i se slupkou doměkka. Slijte je a nechte vychladnout. Pak je oloupejte a najemno nastrouhejte do větší mísy nebo rovnou na kuchyňskou plochu. Doprostřed vyklepněte vajíčko, přidejte špetku soli a postupně zapracujte mouku. Pokud se těsto bude hodně lepit, přidejte mouky o malinko víc.

2. Vypracujte hladké těsto a nechte ho chvilku, ideálně 30 minut, odpočinout na pomoučněné ploše nebo v ledničce. Mezitím ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu se špetkou soli. ,

3. Z bramborového těsta odebírejte menší kousky a tvarujte z nich dlaněmi šišky. Dávejte si je stranou na pomoučněnou plochu. Šišky pak vařte ve vroucí vodě asi dvě až tři minuty podle velikosti.

4. Šišky sceďte, rozdělte na talíře a podávejte posypané čerstvě namletým mákem, moučkovým cukrem a zalité rozehřátým máslem.
 TIP:Zbyl vám ještě mák? Pak upečte dětem na snídani nebo do školy na svačinu jednoduchý makovec se švestkami. Anebo zkuste makovec s povidly a tvarohem či makové linecké sušenky. Protože mák vaše děti opravdu mohou!  

Co si o tom myslíte?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *