Milujete krémové polévky? Není se čemu divit. Kvalitní zelenina a domácí vývar jako základ té nejlepší podzimní husté večeře je tu! Zasytí, zahřeje, zachutná.
I těm, kteří se na zeleninovými polévkami obvykle netváří dvakrát nadšeně!
Květáková polévka
4 porce
Doba přípravy: 50 minut
Ingredience:
- 1 ½ květáku
- 2 cibule
- 2 brambory typu B
- olivový olej + na zakapání
- 1 lžička drceného kmínu
- špetka muškátového oříšku
- 1, 2 l pečeného kuřecího vývaru
- sůl a pepř
- 200 ml smetany na vaření
- petrželka
- pečivo (nemusí být)
Ingredience na dokončení:
- ½ květáku – růžičky
- špetka bílého pepře
- špetka sladké papriky
- špetka sušeného zázvoru
- špetka sušeného česneku
- špetka tandoori
- sůl
- olivový olej
Postup:
1. Očistěte květák a nakrájejte ho na menší růžičky. Cibule oloupejte a nadrobno nakrájejte. Brambory oloupejte a na kostičky nakrájejte. V hrnci rozehřejte olej a orestujte cibuli dozlatova, poté vmíchejte kmín a znovu orestujte. Přidejte nastrouhaný muškátový květ, růžičky květáku a opět orestujte, aby se chutě propojily. Zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte, dokud nebudou brambory měkké, asi 15 minut.
2. Mezitím si připravte pečený květák. Předehřejte si troubu na 200 °C. Růžičky květáku obalte ve směsi koření a soli. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem, zakapejte olivovým olejem a pečte dozlatova, asi 15 minut.
3. Polévku rozmixujte, vmíchejte smetanu na vaření, dochuťte případně solí a pepřem a ještě prohřejte. Polévku rozdělte na talíře, ozdobte upečeným květákem, petrželkou a zakapejte olivovým olejem. Podávejte s pečivem.
TIP:
Květákovou polévku připravíte snadno i na veganský způsob, stačí vyměnit kuřecí vývar za zeleninový a místo smetany použít kokosové mléko.
Hezký den,
květáková polévka je výborná 🙂 Začala jsem ji vařit teprve dva roky dozadu, neznala jsem ji, až mi o ni řekla kamoška ve škole. Byla z ní nadšená, tak jsem ji zkusila a doma nám moc chutnala, dokonce i taťkovi 🙂 Dělala jsem podle našeho https://erecepty.eu/kvetakova-polevka/ receptu na květákovou polévku který mi dala a vylepšila kamarádka. Dobrou chuť
Zdravíme a děkujeme, vyzkoušíme:-)