Zahřejte se: podzimní květáková polévka k večeři

Zahřejte se: podzimní květáková polévka k večeři

Milujete krémové polévky? Není se čemu divit. Kvalitní zelenina a domácí vývar jako základ té nejlepší podzimní husté večeře je tu! Zasytí, zahřeje, zachutná.
I těm, kteří se na zeleninovými polévkami obvykle netváří dvakrát nadšeně!

Květáková polévka

4 porce

Doba přípravy: 50 minut

 

Ingredience:

  • 1 ½ květáku
  • 2 cibule
  • 2 brambory typu B
  • olivový olej + na zakapání
  • 1 lžička drceného kmínu
  • špetka muškátového oříšku
  • 1, 2 l pečeného kuřecího vývaru
  • sůl a pepř
  • 200 ml smetany na vaření
  • petrželka
  • pečivo (nemusí být)

 

Ingredience na dokončení:

  • ½ květáku – růžičky
  • špetka bílého pepře
  • špetka sladké papriky
  • špetka sušeného zázvoru
  • špetka sušeného česneku
  • špetka tandoori
  • sůl
  • olivový olej

 

Postup:

1. Očistěte květák a nakrájejte ho na menší růžičky. Cibule oloupejte a nadrobno nakrájejte. Brambory oloupejte a na kostičky nakrájejte. V hrnci rozehřejte olej a orestujte cibuli dozlatova, poté vmíchejte kmín a znovu orestujte. Přidejte nastrouhaný muškátový květ, růžičky květáku a opět orestujte, aby se chutě propojily. Zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte, dokud nebudou brambory měkké, asi 15 minut.
2. Mezitím si připravte pečený květák. Předehřejte si troubu na 200 °C. Růžičky květáku obalte ve směsi koření a soli. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem, zakapejte olivovým olejem a pečte dozlatova, asi 15 minut.
3. Polévku rozmixujte, vmíchejte smetanu na vaření, dochuťte případně solí a pepřem a ještě prohřejte. Polévku rozdělte na talíře, ozdobte upečeným květákem, petrželkou a zakapejte olivovým olejem. Podávejte s pečivem.

TIP:

Květákovou polévku připravíte snadno i na veganský způsob, stačí vyměnit kuřecí vývar za zeleninový a místo smetany použít kokosové mléko.

Co si o tom myslíte?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *