Připravovat si domácí placky je jako rituál. Od uvaření, oloupání a nastrouhání brambor přes hnětení těsta až po vykrajování. Skoro u všeho z toho vám mohou asistovat děti. A až placky upečete? Nechte zase na nich, ať je ozdobí třeba takovými povidly a tvarohem, jak to máme rádi my u nás doma.
Bramborové placky s povidly
4 porce
Příprava: 80 minut
Ingredience:
6 větších brambor varného typu B
1 vejce
špetka soli
250 g hrubé mouky + na podsypání
slunečnicový olej Lukana
švestková povidla
tvaroh na strouhání
Postup:
- Brambory uvařte i ve slupce doměkka. Nechte vychladnout, poté oloupejte a najemno nastrouhejte.
- Přidejte vejce, špetku soli a mouku. Vypracujte hladké těsto, podle potřeby ještě můžete přidat mouku, aby se nelepilo. Zabalte do potravinářské fólie a nechte těsto chvíli odpočívat v chladu.
- Na pomoučněné ploše vyválejte těsto na tenčí plát a vykrajujte placičky.
- Slunečnicový olej Lukana rozehřejte na pánvi na střední teplotu. Placičky restujte z obou stran dozlatova.
- Podávejte se švestkovými povidly a nastrouhaným tvarohem.
TIP:
Smažení sice není dvakrát zdravé, ale když si jednou za čas něco takového doma připravíte, rozhodně si to nevyčítejte. Placky nechte osušit na papírové utěrce, ať se přebytečný tuk vstřebá. A užijte si tu božskou chuť!