Jak na domácí bramborové placky s povidly

Jak na domácí bramborové placky s povidly

Připravovat si domácí placky je jako rituál. Od uvaření, oloupání a nastrouhání brambor přes hnětení těsta až po vykrajování. Skoro u všeho z toho vám mohou asistovat děti. A až placky upečete? Nechte zase na nich, ať je ozdobí třeba takovými povidly a tvarohem, jak to máme rádi my u nás doma.

Bramborové placky s povidly

4 porce

Příprava: 80 minut

Ingredience:

6 větších brambor varného typu B

1 vejce

špetka soli

250 g hrubé mouky + na podsypání

slunečnicový olej Lukana

švestková povidla

tvaroh na strouhání

Postup:

  1. Brambory uvařte i ve slupce doměkka. Nechte vychladnout, poté oloupejte a najemno nastrouhejte.
  2. Přidejte vejce, špetku soli a mouku. Vypracujte hladké těsto, podle potřeby ještě můžete přidat mouku, aby se nelepilo. Zabalte do potravinářské fólie a nechte těsto chvíli odpočívat v chladu.
  3. Na pomoučněné ploše vyválejte těsto na tenčí plát a vykrajujte placičky.
  4. Slunečnicový olej Lukana rozehřejte na pánvi na střední teplotu. Placičky restujte z obou stran dozlatova.
  5. Podávejte se švestkovými povidly a nastrouhaným tvarohem.

TIP:

Smažení sice není dvakrát zdravé, ale když si jednou za čas něco takového doma připravíte, rozhodně si to nevyčítejte. Placky nechte osušit na papírové utěrce, ať se přebytečný tuk vstřebá. A užijte si tu božskou chuť!

Co si o tom myslíte?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *