Hledáte inspiraci na bezlepkový recept? Vyzkoušejte tento jednoduchý italský koláč, kterému se jinak říká také Torte Tenerina. Je nadýchaný, jemný, vláčný a chutná i voní po čokoládě. Jestli máte rádi brownies, pak tento koláč si zamilujete.
Bezlepkový čokoládový koláč
1 koláč o průměru 24 cm
Doba přípravy: 50 minut
Ingredience:
200 g kvalitní čokolády (např. Lindt Excellence 70%)
100 g másla + na vymazání formy
3 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
150 g třtinového cukru
špetka soli
3 lžíce teplého mléka
2 lžíce kakaa (používáme Lindt nebo holandské)
maliny na ozdobu
moučkový cukr na posypání (nemusí být)
Postup:
- Ve vodní lázni rozehřejte nalámanou čokoládu spolu s máslem. Nechte rozpustit, sem tam zamíchejte, a odstavte. Poté přidejte teplé mléko, kakao a promíchejte. Formu vymažte máslem, troubu nechte předehřívat na 180 °C.
- Oddělte žloutky od bílků. Žloutky utřete s cukrem do světlé pěny. Poté je opatrně vmíchejte do mírně vychladlého čokoládového krému. Bílky vyšlehejte se špetkou soli v pevný sníh a nakonec je zlehka zapracujte do čokoládového těsta.
- Těsto rovnoměrně nalijte do formy a pečte 30 minut. Nechte jej vychladnout a nakonec koláč ozdobte malinami a chcete-li, ještě zlehka posypte moučkovým cukrem.
TIP:
Zkuste do čokoládového krému přidat nastrouhanou kůru z nechemicky ošetřeného pomeranče. Nebo hořkou čokoládu nahraďte čokoládou s příchutí, sem se hodí například Lindt Excellence s malinou.