Bezlepkový čokoládový koláč (nejen) na víkend

Bezlepkový čokoládový koláč (nejen) na víkend

Hledáte inspiraci na bezlepkový recept? Vyzkoušejte tento jednoduchý italský koláč, kterému se jinak říká také Torte Tenerina. Je nadýchaný, jemný, vláčný a chutná i voní po čokoládě. Jestli máte rádi brownies, pak tento koláč si zamilujete.

Bezlepkový čokoládový koláč

1 koláč o průměru 24 cm

Doba přípravy: 50 minut

Ingredience:

200 g kvalitní čokolády (např. Lindt Excellence 70%)

100 g másla + na vymazání formy

3 vejce (zvlášť žloutky a bílky)

150 g třtinového cukru

špetka soli

3 lžíce teplého mléka

2 lžíce kakaa (používáme Lindt nebo holandské)

maliny na ozdobu

moučkový cukr na posypání (nemusí být)

Postup:

  1. Ve vodní lázni rozehřejte nalámanou čokoládu spolu s máslem. Nechte rozpustit, sem tam zamíchejte, a odstavte. Poté přidejte teplé mléko, kakao a promíchejte. Formu vymažte máslem, troubu nechte předehřívat na 180 °C.
  2. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky utřete s cukrem do světlé pěny. Poté je opatrně vmíchejte do mírně vychladlého čokoládového krému. Bílky vyšlehejte se špetkou soli v pevný sníh a nakonec je zlehka zapracujte do čokoládového těsta.
  3. Těsto rovnoměrně nalijte do formy a pečte 30 minut. Nechte jej vychladnout a nakonec koláč ozdobte malinami a chcete-li, ještě zlehka posypte moučkovým cukrem.

TIP:

Zkuste do čokoládového krému přidat nastrouhanou kůru z nechemicky ošetřeného pomeranče. Nebo hořkou čokoládu nahraďte čokoládou s příchutí, sem se hodí například Lindt Excellence s malinou.

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *