Vosí hnízda, kuličky z piškotů, salámky ze sušeného ovoce. To všechno asi vaše maminky, babičky a možná i vy děláte těsně před Štědrým dnem. Zkuste to jednou obměnit a s dětmi udělat marcipánové, zasněžené kuličky. Naskládejte je na sebe a propíchněte třeba párátkem. A ejhle, máte sněhuláka! 😊
Bezlepkové marcipánové kuličky
Asi na 22 kuliček (dle velikosti)
Doba přípravy: 15 minut
Ingredience:
200 g jemně namletých mandlí (prodávají se i jako mandlová mouka)
150 g moučkového cukru
3‒4 lžíce jahodové nebo malinové šťávy smíchané s vodou
pár lyofilizovaných (mrazem sušených) jahod + na ozdobu
sušené borůvky
mletý kokos na obalení
Postup:
- Připravte si marcipán. Jemně namleté, oloupané mandle odsypte do misky a přidejte moučkový cukr. Šťávu promíchejte s vodou v malé skleničce a do misky odměřte 3‒4 lžíce, podle potřeby. Rukama propracujte lepivé těsto.
- Lyofilizované jahody prsty podrťte, smíchejte je s nastrouhaným kokosem v misce. Z marcipánu tvarujte menší kuličky, ke každé přidejte asi 3 borůvky. Kuličky obalte v kokosu s nadrcenými jahodami, část si jich můžete nechat na ozdobu. Podávejte nebo skladujte uzavřené v suchu a chladu maximálně 3 dny.
TIP:
Pokud u vás není „bezlepek“ nutnost, pak přidejte k marcipánu namleté piškoty, další sušené ovoce, jako jsou např. datle, a kakao holandského typu. Opět propracujte a tvarujte kuličky, které pak obalte v kokosu.