Mezi další mé oblíbené cukroví patří tato čokoládovým krémem plněná ořechová kolečka. U nás doma do nich patří i moka krémem s kapkou tuzemáku, ale to se pro děti moc nehodí.
Ořechové cukroví s čokoládou
Na 2 plechy
Doba přípravy: 1 hodina + odležení
Ingredience na cukroví:
250 g změklého másla
90 g moučkového cukru (zkuste použít třtinový)
1 vanilkový cukr
3 žloutky
100 g namletých vlašských ořechů
kůra z 1 BIO citronu
330 g hladké špaldové mouky
100 g čokolády Lindt Excellence 70% na ozdobu
100 g vlašských ořechů na ozdobu
Ingredience na čokoládovou náplň:
150 g změklého másla
100 g moučkového cukru
50 g jemně nastrouhané čokolády Lindt Excellence 70%
Postup:
- Připravte si těsto. Změklé máslo utřete s cukry, žloutky a namletými ořechy. Přidejte kůru z citronu a prosátou mouku. Vypracujte hladké těsto a nechte ho v chladu uležet, ideálně přes noc.
- Na lehce pomoučněném válu nebo pracovní ploše vyválejte těsto asi 3 mm silné a vykrajujte kolečka. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě při 150 °C asi 15 minut.
- Cukroví nechte vychladnout. Mezitím si připravte čokoládovou náplň. Máslo utřete s moučkovým cukrem a jemně nastrouhanou čokoládou. Čokoládu na ozdobu rozpusťte ve vodní lázni.
- Kolečka k sobě slepujte čokoládovou náplní a navrchu je lžičkou ozdobte rozpuštěnou čokoládou a oříškem. Nechte zatuhnout. Cukroví přendejte do krabice a nechte v chladu a suchu odpočívat do Vánoc.
TIP:
Zkuste cukroví ozdobit na střídačku hořkou a bílou čokoládou. Nebraňte se ani různým druhům ořechů, jako jsou lískové, pekany nebo mandle. Pokud ale nemůžete ořechy, stejně tak pěkně poslouží na ozdobu i lyofilizované (neboli mrazem sušené) ovoce.