u vaření marmelád, které už od dětství připravovala s babičkou a dědou. A pak jí někdo řekl, že jsou to tak dobré marmelády, že by je měla začít prodávat. Obešla české obchody, zjistila, že jejich nabídka je v tomto směru opravdu tristní.
A protože pozitivní ohlasy na její sladké marmelády přibývaly, otevřela nakonec úplně sama vůbec první marmeládovnu v Praze a rozjela se také na první farmářské trhy, kde své produkty začala nabízet. Dnes ji obklopuje velký tým spolehlivých lidí, podporuje báječný partner Marek a v jejím obchůdku ve Veletržní ulici na Praze 7, na farmářských trzích i spoustě dalších míst si můžete vybrat
už z neuvěřitelných 99 druhů marmelád a bezpočtu dalších delikates, jako jsou nakládané sýry nebo nakládaná zelenina. Jak zvládá podnikat se dvěma dětmi, kloubit práci s rodinou a co na své práci miluje nejvíc?
Uvařit první marmeládu probém nebyl???? Vyrůstala jsem v rodině, kde babička
s dědou neustále zavařovali a konzervovali, celý můj život byl spojený s láskou
k jídlu a vaření. Horší bylo postavit se na farmářském trhu sama za sebe a začít je prodávat. Měla jsem trému jako při maturitě, ale první zákazník a následně první zpětné vazby moji nejistotu prolomily. Pokud prodáváte to, co sami vyrábíte, za čím stojí vaše jméno a o čem jste skálopevně přesvědčení, že je kvalitní produkt,
je to přidaná hodnota a velká pomoc.
ve 4 hodiny ráno, nevadí mi osmnáctihodinová pracovní doba, dřina, bolavé ruce, nohy. A to je známka toho, že je mi práce opravdu koníčkem. Ráda stále zkouším nové recepty, pokud vaříme novou recepturu nebo speciálky na zakázku, pak je to možná skutečně i ten opravdový relax.
Je krásné číst a poslouchat podobné příběhy, to zahřeje na duši. A je jich spousta. Děti mi vypráví, jaké džemy mají jejich spolužáci ve svačinách, které snídají,
kdo kterou si nejvíce zamiloval. Po profesní stránce si velice vážím spolupráce
s panem Miroslavem Kubcem, což je prezident Asociace českých kuchařů
a cukrářů. Je to profesionál s ohromným lidským přístupem. Kdykoli potřebuji, poradí, pomůže, degustuje se mnou nebo pomáhá s párováním džem-sýr, kterému se také věnuji. Jednou jsem ho požádala o senzorické posouzení džemu
z černého rybízu. Černý rybíz je dost problematický, většinou ho lidé milují, nebo nenávidí. Pan Kubec patřil k té druhé skupině, moc se mu do toho nechtělo, ale
po ochutnání našeho džemu ho nakonec začal snídat 🙂 Často čtu e-maily od převáženě zákaznic, že naše džemy jsou prostě lepší, než jejich domácí a děti
a vnoučata chtějí raději ty naše. A vlastně nemusím chodit pro další příklady ani nijak daleko – vždy jsem tvrdila, že nejlepší džemy jsou ty od babičky, ale děti
u mojí maminky chtějí snídat už jen ty “naše”.
Jak vždy tvrdím – “tisíc lidí, tisíc chutí”, ale je pravda, že malé děti preferují klasiky a sladké chutě. Rozhodně vede jahoda a hruška. K odvážnějším kombinacím se musíte projíst. Samozřejmě jsou děti ovlivněny i prostředím, ve kterém vyrůstají, tím, jaké ovoce a potraviny obecně jim jsou servírovány. Já sama preferuji kyselé chutě, mé nejoblíbenější jsou malina-rebarbora, angrešt a černý rybíz. Syn moje chutě rychle převzal a jde mých šlépějích. Dcera, která je mladší, se stále drží jahody a hrušky, ale už preferuje kombinace, jako je hruška s karamelem nebo jahoda s kokosem.
Ano, při výrobě absolutně eliminujeme jakákoli syntetická aditiva, barviva či konzervanty. Vysoký podíl ovoce, snížený obsah cukru a čerstvě vylisovaná citronová šťáva – to je náš džem. Pokud si to druh ovoce žádá, přidáváme citrusový pektin (v bio kvalitě, halal a košer). To je z toho důvodu, abychom snížili dobu vaření a zachovali v ovoci cenné látky, vitamíny a antioxidanty. Následně jen šetrně sterilujeme. S ohledem na věk dítěte a alergeny bych se nebála právě náš džem použít jako ten první, který malé děti ochutnají.
Kombinací jí opravdu hodně. Můj partner nedávno spočítal, že přesně 99. Jsem moc ráda, že většina odvážných kombinací si našla své zákazníky. To je známka toho, že Češi nejsou konzervativní. Velký úspěch má například džem angreštový se zeleným čajem Matcha, který dodáváme dokonce do hotelu Four Seasons. Před lety si ho tam oblíbil michelinský šéfkuchař Luca de Astis. Velice zajímavou kombinací je také hruškový džem se šafránem a růžovým pepřem, který skvěle vynikne v kombinaci se sýrem. Unikátní je džem banánový s růžovým grepem
a bílým rumem a spousta dalších.
Miluji vymýšlet netradiční kombinace, které nikde jinde nenajdete. Není to jednoduché, musíte vyvážit poměry, chutě, barvu. Je to dlouhá cesta, na jejímž konci musí být famózní chuťový zážitek. Často se probudím s novým nápadem,
s nadšením se vrhám do vaření a výsledek není to “pravé ořechové” nebo zklame barva. Ale nikdy to nevzdávám a zkouším dál. Při cestování, které miluji, si uchovávám vůně a chutě a při vaření nových džemů čerpám ze vzpomínek
a nechám se ovlivnit exotickou kuchyní. Důležité je se nebát 🙂 I když samozřejmě, bez klasiky to nejde. Miluji výborné čerstvé pečivo, domácí chleba nebo bílý jogurt, a k tomu meruňkovou, jahodovu, malinovou… Vidíte, už se mi zase sbíhají sliny 🙂
od zákazníků.
Máte pravdu, naše džemy jsou vidět na hodně místech, s úsměvem vzpomínám
na dobu, kdy jsem vařila doma v kuchyni, v dětském pokoji byl sklad a v obýváku expediční oddělení. V tuto chvíli jsme marmeládovnu rozšířili o další prostor
a další expanzi se vůbec nebráníme. Zájem ze zahraničí je čím dál tím větší,
v současné době realizujeme několik zakázek do sousedního Německa, ale
brzy odjedou naše produkty i za krajany do Austrálie. A možná budu popisovat skleničky i čínsky 🙂