Skvělá levandulová šťáva – pro děti i do koktejlů

Skvělá levandulová šťáva – pro děti i do koktejlů

Když jsem jela minulý týden na kolaudaci nového domečku ke své kamarádce Zuzce, netušila jsem, že se tam zamiluju. Do levandulové šťávy, kterou dělá její máma. Takže! Vymámila jsem recept, otrhala levanduli a včera jsme s Tinou vařily o sto šest. Výsledek? Skvělá levandulová šťáva, kterou můžete dát dětem do vody místo rybízovky, dobře jí bude i ve vychlazené vodě s mátou a citrónem a pozor – úplně strop je v kombinaci s chladným tonikem a gin tonikem!!! Takže vám udělá parádu i v letních osvěžujících koktejlech. A už jsem se zmínila, že vám její příprava zabere sotva půl hodiny? No fakt!

Levandulová šťáva

Na cca 1,5 litru
Doba přípravy: 30 minut + chladnutí

Ingredience:

velká hrst klásků levandule (cca 100 g)
1 kg cukru (ale stačí i 800 g)
1 vrchovatá lžička kyseliny citrónové
1,5 litru vody

Postup:

  1. Otrhané klásky levandule, kyselinu citrónovou i cukr dejte do hrnce s nepřilnavým dnem a zalijte 1,5 litrem vody.
  2. Přiveďte celé k varu a nechte chvíli probublávat – než se rozpustí cukr a levandule začne pouštět své aroma i barvu.
  3. Odstavte stranou a klidně jděte na koupaliště, jako jsme to udělaly my s Tinou. Až se vrátíte, v hrnci uvidíte šťávu sytě růžové barvy, kterou přecedíte nejprve přes síto, abyste ji zbavili klásků a odloupnutých jednotlivých květů, a pak přes plátýnko. Ale taky se na to můžete vykašlat a pár jednotlivých květů si ve šťávě nechat.
  4. Uchovávejte nejlépe v lednici a užívejte si vůni i chuť levandulí po celý zbytek letošního horkého léta!

TIP NAVÍC:

Chcete-li šťávu sterilovat, zkuste to udělat stejně jako s džemem. Ještě horkou ji naplňte do STABILNÍCH lahví se širokým hrdlem, klidně zavařovaček, které otočíte dnem vzhůru a necháte zatáhnout. Nebo jednoduše využijte svou myčku a do programu s nejvyšší možnou teplotou přidejte lahve a nechte šťávu zavařit. A když zvolíte menší skleničky nebo lahve, můžete tuhle parádní šťávu rozdávat jako netradiční dárek.

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *