Výletní menu podle Outdoorové kuchařky!

Výletní menu podle Outdoorové kuchařky!

Před pár dny se Outdoorová kuchařka Petry Prospěchové objevila v našich tipech na červencové knihy. A čím víc jsem jí listovala, tím víc jsem toužila ochutnávat, zkoušet a vařit venku. A říkala jsem si, že by to mohlo bavit i vás. Takže tu pro vás mám celé menu z Outdoorové kuchařky, kuchařky, která vás učí, jak si i s málem vystačit na výletech, jak chystat outdoor snídaně, obědy, svačinky i večeře na rodinných výletech po Čechách, ale i krásných Alpách nebo majestátných Himálajích. (A my moc děkujeme nakladatelství Smartpress, že nám tuhle ochutnávku umožnilo!)

 

Luční čaj

Jen těžko najít venkovní lahůdku, která by mohla být tak proměnlivá jako tenhle výletní čaj. Jak ho aktuální připravit, vám nejlépe napoví roční období. Na jaře budou převládat mladičké kopřivy a podběl, s nastupujícím létem můžete přidat rozličné plody, a na podzim třeba i černé jeřabiny zvané aronie. Skvělý je i čaj z mladých smrkových výhonků či borového jehličí. Můžeme též použít bylinky rostoucí u cest. Třeba lahodně nasládlou dobromysl.

Ingredience pro čtyřčlennou rodinu:

1 litr vody
20 lístků maliníku
20 lístků jahodníku
10 borůvek
10 listů kopřivy

Postup:

Vodu postavíme na oheň do kotlíku a dáme vařit. Když začne vřít, přihodíme lístky a bobule, stáhneme nádobu na kraj ohně a necháme chviličku probublávat. Potom odstavíme zcela a ponecháme deset minut louhovat. Podáváme teplé.

Sladký špíz

V přírodě roste spousta dezertů sama od sebe: lesní jahody, maliny nebo třešně ptačky už žádnou další úpravu nepotřebují. Ne vždycky jsou ale po ruce a s koncem léta jich kvapem ubývá. V takové chvíli mlsní malí výletníci ocení netradiční dobrotu s vůní kouře a medu. Jejím základem jsou jablka, doplnit je můžete i pevnějšími hruškami. Oboje najdete ve zplanělých sadech či v alejích u cest. Jen letní jablka se na tuhle kratochvíli moc nehodí, jsou vodnatá a jejich dužnina se většinou snadno rozpadá. Je důležité ovoce vybrat pečlivě, aby půlka špízu nezůstala syrová a půlka na škvarek.

Ingredience pro čtyřčlennou rodinu:

4 jablka, nejlépe různých odrůd
2 hrušky
20 švestek
4 lžíce medu
1 citron
čtvrt lžičky skořice
špetka muškátového květu
silnější drát

Postup:

1. Jablka neloupeme, pouze je zbavíme jádřince a nakrájíme na kostky. Ty napícháme na kusy drátu střídavě se švestkami a hruškami. Z medu, citronové šťávy, skořice a muškátového květu připravíme marinádu, kterou špízy potřeme.
2. Ze silnějšího drátu připravíme improvizovaný gril. Když pak máme v ohništi dost řeřavých uhlíků a plameny jsou nizounké, gril umístíme nad ně a špízy na něm za průběžného otáčení a přelévání marinádou opékáme. Poté, co jablka zkaramelizují, je dezert hotov. Necháme chvíli zchladnout, aby si nikdo nepopálil jazyk a pusu.

Kuře v jílu

Drůbeží maso si uchová šťávu a nevysuší se díky tomu, že se upeče úplně uzavřené, slanina a cibule uvnitř tomu ještě pomůžou a přidají příjemné aroma. Různé varianty tohoto receptu najdete u kočovnických kmenů napříč světem. V našich zeměpisných šířkách pekli slepici v jílu kočující Romové ještě před sto roky. V případě, že na jílovitou půdu nenatrefíte, můžete kuře zabalit do alobalu. V takovém případě bude čas pečení asi poloviční.

Ingredience pro čtyřčlennou rodinu:

1 kuře
20 dkg slaniny
1 cibule
4 bagely
4 lžíce dijonské hořčice
10 mladších kopřiv
pečicí papír
jíl nebo alobal
kmín, sůl

Postup:

1. Kuře doma vykucháme a očistíme. Na místě oběda vyhloubíme prohlubeň, rozděláme v ní oheň. Kuře důkladně nasolíme zvenku i zevnitř. Potom oloupeme cibuli a vložíme ji dovnitř, stejně jako nakrájenou slaninu. Nakonec kuře zvenku pokmínujeme. Potom opeřence pečlivě zabalíme do pečicího papíru a převážeme. Nakonec jej oplácáme stejnoměrnou vrstvou jílu a necháme zaschnout.
2. Když jsou na dně ohniště už jen uhlíky, rozhrábneme je a kuře položíme tak, aby mělo žhavé ze všech stran. Pak nad pečínkou udržujeme zhruba dvě hodiny mírný oheň. Když vyhasne, necháme kuře půl hodiny dojít. Poté vyhrábneme a sloupneme hliněnou krustu.
3. V ešusu spaříme lístky kopřiv. Bagely rozkrojíme na půl, lehce namažeme hořčicí a vyskládáme do nich kousky natrhaného kuřecího masa, na ně rozložíme vrstvu spařených lístků a podáváme.

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *