NOVINKY: 7 knížek na dovolenou pro vás i vaše děti…

NOVINKY: 7 knížek na dovolenou pro vás i vaše děti…

Jak jste na tom se zásobou čtení na letošní léto? Já upřímně přiznávám, že za první dva týdny padlo na 800 stránek báječného románu a je pomalu čas pořídit si zase něco nového. Co to bude pro mě? Co dostane Tina k blížícímu se svátku? A jaké novinky se vynořily mezi kuchařkami?

Marek Epstein: Srabáček …průvodce začínajícího hrdiny (Pikola)

Marek Epstein je skvělý scenárista, má za sebou i fantastický a oceňovaný román Dravec, ale právě se představuje jako autor dětské knížky. Její hlavní hrdina, prasátko Srabáček… je prostě vystrašený srabáček. Bojí se všeho a všech, nových věcí, divných věcí… ale jednoho dne se ztratí jeho nejlepší kamarádka Kačenka a právě kvůli ní se postupně stává ze Srabáčka hrdina. Marek Epstein psal původně knížku pro svou ženu, pak pro svou čtyřletou dceru a nakonec ji upravil pro děti od sedmi let. Asi i proto je skvělá pro celou rodinu a hlavně pak pro děti, které jako třeba moje Tina někdy v úplně nepochopitelných situacích dostanou úplně nepochopitelný strach a nechtějí se hnout z místa. Je to knížka, která i vašim dětem pomůže najít odvahu, ať už jim chybí v čemkoliv.

Chris Riddel: Pan Podpostel (Albatros)

A tohle je pro změnu knížka pro hrdiny od tří let. Knížka totiž vypráví o malém Jeníkovi, kterému jednou začne něco rachotit pod postelí. Kde kdo by si mohl myslet, že přijdou bubáci nebo strašidla, ale kdepak – u Jeníka bydlí Pan Podpostel! Jenže pod postelí nemá pohodlí, a tak chce k Jeníkovi nahoru. A pak přijdou ještě další roztomilé příšerky a všechny si s Jeníkem povídají a všechny chtějí spát na jeho postýlce – až samotný Jeník skončí na podlaze a ráno o svých nočních setkáních vypráví překvapené mamince. Kdo ví, třeba i u vás přestanou bydlet noční můry?

Jeff Smith: Kůstek 1: Útěk z Kůstkova (Crew)

Dlouho jsme tu neměli žádný komiks, a je nejvyšší čas to napravit! Tenhle je určený pro naše děti, klidně i pro první čtení, které by je konečně mohlo začít bavit. A o čem je Kůstek? Je to fantasy příběh, který mixuje velké osudové dobrodružství s humorem, zavede děti do světa plného prapodivných bytostí – věčně hladových krysáků, bojových včel, obřích rudých draků a svérázných babiček. Do světa nebezpečného, ale také krásného. A tentokrát je to celé v barvě, ve vydání „Scholastic“, které naučilo celou jednu generaci dětí milovat komiks.

Radek Malý: Atlas vyhubených živočichů (Albatros)

Tině bude brzy šest a v září ji čeká taky škola. A čím blíž ta chvíle je, tím víc ji zajímají encyklopedie nebo atlasy a další moudré knihy. Je právě jako houba a nasává stále nové informace. Úplně čerstvě i z tohoto Atlasu vyhubených zvířat. Není to pravda radostné čtení, ale zajímavé i mrazivé zároveň. Navíc, u každého ze 41 již vyhubených druhů máme prostor mluvit o tom, proč zvířecí druhy vůbec mizí, co se momentálně děje s planetou, která podle vědců zažívá právě šesté masové vymírání živočišných druhů v dějinách Země vůbec. Čeká život kolem nás osud dinosaurů? I když i ty jsou u nás doma oblíbenci číslo 1, upřímně doufám, že ne!!!

Petra Pospěchová: Outdoorová kuchařka (Smartpress)

Když listujete touhle kuchařkou, máte chuť okamžitě sbalit krosnu, stan, děti a vyrazit někam daleko od všedních dní. Je plná fantastických autorčiných fotek z rodinných výprav po celé republice, ale také z treků po ukrajinských horách nebo ze zimního přechodu Himálají. Už proto je to knížka, kterou prostě chcete. A to ještě nejsme u toho hlavního: je plná receptů, které zvládnete na cestách, s minimálním vybavením, ať už jdete na odpolední procházku a chcete si při ní přichystat outdoorovou večeři, jež předčí obyčejné opékání špekáčků, nebo vás čeká týdenní dovolená pod stanem někde v Jeseníkách. Takže… je libo třeba Kuře v jílu, Luční čaj nebo Ranní polévka, která vás postaví na nohy po náročné noci a nakopne na celý den? První vydání je už vyprodané, nenechte si ujít druhé, aktualizované, které vyšlo právě teď, na začátku července!

Luise Vindahl, David Frenkiel: Little Green Kitchen – Jednoduchá vegetariánská dětská i rodinná jídla (Kitchenette.cz)

Markéta Pavleje alias Kitchenette.cz právě na začátku prázdnin vydala v češtině další z řady populární veggie a vegan série knížek oblíbené autorské a manželské dvojice, Luise Vindahl a Davida Frenkiela. Luise a David jsou rodiče tří malých dětí a stejně jako všichni rodiče i oni každý den bojují se svými malými strávníky ve snaze nakrmit je zdravě. A protože jsou sami pro život bez masa, své děti učí jíst stejně tak. A přestože vy jste doma možná masožravci, omezit maso a zařadit místo něj třeba luštěniny, pohanku nebo prostě jen více zeleniny, by prospělo prakticky každé české domácnosti. S ohledem na zdraví i životní prostředí. Takže, pokud přemýšlíte právě zdravě a tak trochu eko… je tu takhle knížka pro vás. Krásná, voňavá, s parádními fotkami i grafikou a opravdu chutnými recepty, mezi nimiž najdete třeba Hulkův burger s tuřínovými hranolky! A ještě jedna věc vás potěší: každý z receptů se vejde do 8 ingrediencí a přípravou do pouhých 30 minut!!! (A nenechte se mýlit, i přes anglický cover na obrázku vychází tato kuchařka opravdu v češtině.)

Iva Kyselá, Kateřina Novotná: Tvoje děti, moje děti, naše šťastná rodina (Grada)

Naše vztahy jsou na hony vzdálené pohádkám se šťastným koncem, ale my přesto jiný než šťastný konec neočekáváme. A pak nás překvapí rozvod. A i když si následně přejeme nový vztah a vytvoříme novou, tzv. komponovanou rodinu (tvořenou partnery, kteří za sebou už mají rozvod a z předchozího vztahu dítě či děti)… neumíme v tom prostě chodit. I v novém vztahu v sobě máme stará zranění, staré vzorce chování se ozývají i v nových situacích a touha po štěstí dostává zase na frak. Ale nemusí. Stačí, když v rámci tzv. komponované rodiny pochopíte jeden druhého, pochopíte určité principy a přijmete fakt, že život nemá s pohádkou nic společného, a přesto se spolu můžete mít pohádkově dobře. Ano, komponovaná rodina je složitá rodina. Ale knížka autorek z www.akademierodicovstvi.cz s tím dokáže pomoct!

 

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *