Umíte koupit opravdu zralý meloun? Je to hračka!

Umíte koupit opravdu zralý meloun? Je to hračka!

Už od května vyhlížím v obchodech obrovské vodní melouny a těším se, až poprvé ochutnám šťavnatou dužninu. Než se ale trefím a koupím opravdu zralý kousek, občas si hodně počkám!

Jsem totiž z těch, kteří koupí dobrý meloun jen tehdy, když ho před ním v obchodě rozkrojí. U celého melounu jsem nahraná a jen marně ťukám na jeho slupku a čekám na správný zvuk, o němž ani nevím, jak vypadá. Můj muž oproti tomu přinese melou skvělý úplně vždycky. Kouzlo? Kdepak, podle něj stačí jen se dobře dívat! Na co?

1. Stopka napoví

Prvním ukazatelem je stopka. Stejně jako dýni sklidíte až ve chvíli, kdy jí zasychá stopka, ve stejnou dobu by měl jít z pole také meloun. Hnědá, suchá stopka = zralý meloun.

2. Hledejte žlutý flek a hnědé prasklinky

Každý vodní melou má na sobě flek – na místě, kterým se dotýkal před sklizní země. Pokud je malý a světlý, nechte meloun být. Čím žlutější a rozsáhlejší žlutý flek, tím sladší dužnina vás uvnitř melounu čeká. A hnědé prasklinky jsou také dobrým znamením. Prý značí, že je opakovaně opylovaly včely, tedy opět zvyšuje pravděpodobnost správného dozrání.

3. Pruhy jsou in

Melouny jsou samy o sobě krásné. Vděčí za to pruhům na svém povrchu, a vy právě i díky nim poznáte, jestli volíte správně. Čím větší kontrast mezi nimi je, tím lépe. Pruhy, které spolu takřka splývají, si nechte ujít…

4. Chtějte lesk

Slupka by měla být kromě toho lesklá. Uvnitř matné, nevýrazné, by vás čekalo zklamání…

5. Vrzněte si!

Teď přijde na řadu „naslouchání“. Můžete do slupky ťukat, a ozvat by se měl dutý, jakoby kovový zvuk (který já stále ne a ne poznat!), anebo meloun lehce stlačte v dlaních, pokud jej unesete. Když zavrže nebo jakoby zapraská, berte ho!

 

TIP NAVÍC:

V některých článcích můžete najít zmínku o tom, že podlouhlé melouny jsou „kluci“, kulaté „holky“, které mají být sladší a šťavnatější. Zkuste otestovat, jestli to platí!

 

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *