S vysvědčením se zavírá škola a nastupují letní prázdniny. Jak je jinak oslavit než něčím, co doma s láskou upečete? Zkuste recept na tuto jednoduchou hrnkovou bábovku s ovocem, a vaše děti už nebudou chtít jinou…
Borůvková bábovka
1 forma na bábovku
Doba přípravy: 60 minut
Ingredience:
3 vejce
1 bio vanilkový cukr (nebo 1 lžíce domácího)
½ hrnku třtinového cukru
kůra z bio citronu
200 g bílého řeckého jogurtu
½ hrnku mléka
2 hrnky polohrubé mouky (můžete namixovat s hladkou špaldovou moukou)
1 prášek do pečiva bez fosfátů
špetka soli
⅓ hrnku oleje
máslo na vymazání formy
polohrubá mouka na vysypání formy
borůvky, maliny
Postup:
- V robotu utřete vejce s cukry do krému, chvilku to potrvá. Poté přidávejte na střídačku jogurt a mléko. Poté zapracujte prosátou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Nakonec zlehka vmíchejte olej.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Formu na bábovku vymažte pečlivě máslem a vysypte moukou. První část těsta nalijte do formy, navrch dejte borůvky, zalijte druhou částí těsta, opět přidejte borůvky a můžete i maliny. Zakončete třetí vrstvou těsta.
- Pečte dozlatova, asi 45 minut. Že je bábovka upečená i uvnitř, poznáte tak, že když do ní zapíchnete špejli, po vytažení zůstane celá. Ještě horkou bábovku opatrně vyklopte na talíř a nechte vystydnout. Poté krájejte a podávejte.
TIP:
Vystydlou bábovku můžete polít i citronovou polevou. Tu si připravíte tak, že v míse metličkou vyšleháte 2 lžíce citronové šťávy spolu s 2 lžícemi teplé vody a postupně přidáváte prosátý moučkový cukr, asi 150 g. Vyšlehejte hladkou bílou polevu. Pokud je moc tekutá, přidejte cukr, pokud naopak tuhá, přidejte horkou vodu. Polevu nalijte na bábovku a ozdobte ji borůvkami, malinami…