Fantastický jahodový džem s agarem i oblíbená panna cota

Fantastický jahodový džem s agarem i oblíbená panna cota

Chtěla jsem vám napsat recept na marmeládu, ale pak mi došlo, že marmeládou se smí nazývat už jen zavařeniny z citrusových plodů. Takže, pojďme na džemJ  S kousky celých jahod, sladký tak akorát a krásně pevný díky agaru, „želatině“ z mořských řas, která džem zdravě zahustí během pár chvil, takže do hodiny máte i uklizeno! A jako bonus přidáváme i recept na panna cotu s marmeládou.

Jahodový džem s agarem

8 skleniček
Doba přípravy: do 60 minut

INGREDIENCE:

1,7 kg jahod
0,8 kg cukru
4 lžičky kyseliny citrónové (nebo citrónová šťáva podle chuti)
10 g agaru v prášku
trocha alkoholu na vymytí víček

POSTUP:

  1. Jahody omyjte, odstopkujte a dejte do hrnce. Vezměte ponorný mixér a podle svého uvážení rozmixujte: můžete udělat krásně hladký, doslova „skleněný“ džem, nebo nechat kousky jahod. Záleží na vás.
  2. Zapněte sporák, přisypte cukr a míchejte, až přijde směs k varu. Průběžně sbírejte pěnu (ale nevyhazujte ji, na závěr vám přidám recept na jednoduché nanuky, které z ní můžete udělat)!
  3. Rozpusťte kyselinu citrónovou nebo přidávejte podle chuti citrónovou šťávu – uchová džemu svěží barvu, podpoří tuhnutí i konzervaci.
  4. Nakonec přimíchejte agar, nechte jen lehce přejít varem a nebojte, vitamíny se sice „vyvaří“, ale minerální látky i vláknina v něm zůstanou. Bude skvělý. Můžete jej pro jistotu otestovat kápnutím na talířek, ale v případě přidání agaru vlastně nemusíte. Džem nemůže nezatuhnout!!!:-)
  5. Plňte jej do sklenic vymytých vařící vodou a víčka před uzavřením potřete pro jistotu alkoholem (já do dospělácké verze džemu tak jako tak přidávám i pár lžic voňavého rumu!).

TIP:

Sebranou jahodovou pěnu (zbylo mi jí něco přes 0,5 litru) rozmixujte s jedním banánem a tuhou částí z 1 konzervy kokosového mléka. Nalijte do tvořítek na nanuky a druhý den vychutnávejte ten nejkrémovější jahodový nanuk na světě!

Panna cotta s jahodovou marmeládou

4 porce

Doba přípravy: 20 minut + 4 hodiny tuhnutí

INGREDIENCE:

50 g plátků želatiny (5 plátků)

400 ml smetany ke šlehání (33%)

200 ml smetany na vaření

40 g třtinového moučkového cukru

1 bio vanilkový cukr

jahodová marmeláda a čerstvé jahody na ozdobu

 

POSTUP:

  1. Nechte v alespoň 0,5 litru studené vody nabobtnat plátkovou želatinu. Obě smetany nalijte do menšího hrnce, přidejte oba cukry a přiveďte k varu a odstavte.
  2. Nabobtnalou želatinu vyždímejte a vraťte zpátky do misky, přilijte asi 100 ml horké smetany a metličkou důkladně míchejte, dokud se želatina úplně nerozpustí. Poté přelijte ke zbývající smetaně a opět důkladně promíchejte.
  3. Rozdělte do skleniček, vložte je do lednice a nechte alespoň 4 hodiny tuhnout. Ideální je si tento dezert připravit večer na druhý den. Panna cotu podávejte s jahodovou marmeládou a ozdobte jahodami.

TIP:

Oba druhy smetany můžete povařit i se semínky z vanilkového lusku a kardamomem. Pak už jen sceďte a pokračujte s přidáním želatiny.

 

 

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *