Chtěla jsem vám napsat recept na marmeládu, ale pak mi došlo, že marmeládou se smí nazývat už jen zavařeniny z citrusových plodů. Takže, pojďme na džemJ S kousky celých jahod, sladký tak akorát a krásně pevný díky agaru, „želatině“ z mořských řas, která džem zdravě zahustí během pár chvil, takže do hodiny máte i uklizeno! A jako bonus přidáváme i recept na panna cotu s marmeládou.
Jahodový džem s agarem
8 skleniček
Doba přípravy: do 60 minut
INGREDIENCE:
1,7 kg jahod
0,8 kg cukru
4 lžičky kyseliny citrónové (nebo citrónová šťáva podle chuti)
10 g agaru v prášku
trocha alkoholu na vymytí víček
POSTUP:
- Jahody omyjte, odstopkujte a dejte do hrnce. Vezměte ponorný mixér a podle svého uvážení rozmixujte: můžete udělat krásně hladký, doslova „skleněný“ džem, nebo nechat kousky jahod. Záleží na vás.
- Zapněte sporák, přisypte cukr a míchejte, až přijde směs k varu. Průběžně sbírejte pěnu (ale nevyhazujte ji, na závěr vám přidám recept na jednoduché nanuky, které z ní můžete udělat)!
- Rozpusťte kyselinu citrónovou nebo přidávejte podle chuti citrónovou šťávu – uchová džemu svěží barvu, podpoří tuhnutí i konzervaci.
- Nakonec přimíchejte agar, nechte jen lehce přejít varem a nebojte, vitamíny se sice „vyvaří“, ale minerální látky i vláknina v něm zůstanou. Bude skvělý. Můžete jej pro jistotu otestovat kápnutím na talířek, ale v případě přidání agaru vlastně nemusíte. Džem nemůže nezatuhnout!!!:-)
- Plňte jej do sklenic vymytých vařící vodou a víčka před uzavřením potřete pro jistotu alkoholem (já do dospělácké verze džemu tak jako tak přidávám i pár lžic voňavého rumu!).
TIP:
Sebranou jahodovou pěnu (zbylo mi jí něco přes 0,5 litru) rozmixujte s jedním banánem a tuhou částí z 1 konzervy kokosového mléka. Nalijte do tvořítek na nanuky a druhý den vychutnávejte ten nejkrémovější jahodový nanuk na světě!
Panna cotta s jahodovou marmeládou
4 porce
Doba přípravy: 20 minut + 4 hodiny tuhnutí
INGREDIENCE:
50 g plátků želatiny (5 plátků)
400 ml smetany ke šlehání (33%)
200 ml smetany na vaření
40 g třtinového moučkového cukru
1 bio vanilkový cukr
jahodová marmeláda a čerstvé jahody na ozdobu
POSTUP:
- Nechte v alespoň 0,5 litru studené vody nabobtnat plátkovou želatinu. Obě smetany nalijte do menšího hrnce, přidejte oba cukry a přiveďte k varu a odstavte.
- Nabobtnalou želatinu vyždímejte a vraťte zpátky do misky, přilijte asi 100 ml horké smetany a metličkou důkladně míchejte, dokud se želatina úplně nerozpustí. Poté přelijte ke zbývající smetaně a opět důkladně promíchejte.
- Rozdělte do skleniček, vložte je do lednice a nechte alespoň 4 hodiny tuhnout. Ideální je si tento dezert připravit večer na druhý den. Panna cotu podávejte s jahodovou marmeládou a ozdobte jahodami.
TIP:
Oba druhy smetany můžete povařit i se semínky z vanilkového lusku a kardamomem. Pak už jen sceďte a pokračujte s přidáním želatiny.