Vydejte se s námi o prázdninách na zážitkovou stezku Šumavsko

Vydejte se s námi o prázdninách na zážitkovou stezku Šumavsko

Chystáte se letos o prázdninách podívat na jih, konkrétně na jihočeskou Šumavu a Pošumaví? Máme pro vás tip na zážitkovou stezku. Ta vás provede více než 40 místy na území turistické oblasti, kde se vaše děti rozhodně nudit nebudou! Navíc se přirozenou cestou naučí vážit přírody a objeví nové kouty naší krásné země.

Zážitková stezka Šumavsko je chytře rozdělená dle věkových kategorií. Některá místa myslí na malé děti do 3 let, u nichž je ještě zapotřebí kočárek. Ale na své si přijdou i větší děti ve věku 4 až 12 let! Natipovaná místa jsou spojená se zážitky, sportem, nechybí interaktivita, kontakt s přírodou i zvířaty. A aby to bylo ještě celé zábavnější, Šumavsko si (nejen) pro děti připravilo brožuru s informacemi a hracím leporelem. Na vybraných místech tak děti můžou sbírat razítka a za pět razítek dostanou dárek. Pro ty, co mají rádi online hry, je zde aplikace CHATBOT přes Messenger, kde navíc naleznete zajímavé tipy na zajímavá místa i na to, kam si zajít na jídlo. I zde si za plnění úkolů odnesou děti dárek, zmenšenou vlněnou ovečku Šuměnku.

Více informací, tipů na výlet, ubytování i kam za jídlem se dozvíte na www.sumavsko.cz.

Kde se s dětmi ubytovat?

Za strategické místo, odkud se vydáte objevovat Šumavu, můžete považovat městečko Prachatice. V Bed & Bike nabízí krásné apartmány (viz. foto) přizpůsobené pro rodiče s dětmi. Navíc nyní máte k ubytování k dispozici i elektrokola v ceně. Mezi další naše tipy patří i Hotel Kristián nebo Kubova Huť. Až budete v Prachaticích, zajděte si na „jedno“ nebo rovnou na oběd či večeři do Pivovaru Prachatice. V případě, že máte raději samotu, pak kousek od Prachatic najdete romantickou Šumavskou maringotku nebo stylové ubytování U Vyšaty v Chlumanech. Tam se také nachází Ky.By zahrada Chlumany, nakupte si tam bylinky i okrasné květiny.

Vyrazte z Prachatic do areálu Lesních her

Než se vydáte na zážitkovou stezku, navštivte v Prachaticích informační centrum a vyzvedněte si mapu a leporelo pro děti. Brožury a výdejní místa razítek najdete ale i ve Vimperku, Volarech, Malenicích, Ildině Pile, Javorníku nebo na Kvildě. A pak už rovnou směrem na horu Libín, kde se nachází rozhledna i lanový park, a cestou se zastavte v nově otevřeném areálu Lesních her. Věřte mi, že na tomto dřevěném interaktivním hřišti se zabaví nejen děti! Na vkusných dřevěných atrakcích prověříte svou fyzičku, ale i mozkové buňky…

Na Vlně se Šuměnkou

A kam dál? Rozhodně se stavte s dětmi v Bošicích za malou ovečkou Šuměnkou, maskotem celé zážitkové stezky. K farmě manželů Jiřičkových patří i tkalcovna a chráněná dílna Na Vlně. Zde si můžete vyzkoušet, jak se kdysi a stále ještě tradičním způsobem zpracovává vlna z ovcí. Z plstěné vlny si můžete koupit i roztomilé suvenýry v podobě malých oveček. (Nebo jednu dostane za pět razítek získaných napříč celým regionem Šumavsko.)

Za zvířátky, přesněji jeleny, se můžete vydat do nedávno otevřeného naučného Návštěvnického centra Kvilda.

Kubova Huť, Vimperk nebo Javorník?

Pokud máte čas, pak si zakroužkujte na mapě všechna tato tři místa. V Kubově Huti leží nejvýše položená železniční stanice v ČR ve výšce 995 mnm a byla vybudována jako spojnice mezi městy Volary a Vimperk. Odtud se také dají dělat výlety na Boubín. V malebném městečku Vimperk stojí za návštěvu tamní zámek a na jídlo si zajděte do baby friendly výletní restaurace Vodník. A v neposlední řadě je tu Javorník. Místo, které láká jedinečnými výhledy do dalekých dálek Šumavy a Pošumaví. A je tam toho mnohem více, třeba kaple svatého Antonína na Javorníku nebo Dům historie Javornicka.

Dejte nám vědět, která místa na zážitkové stezce Šumavsko okouzlila nejvíc vás!

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *