4 nejlepší recepty s jahodami: na smoothie, koláč, nanuky i knedlíky!

4 nejlepší recepty s jahodami: na smoothie, koláč, nanuky i knedlíky!

Od té doby, co máme doma soukromou jahodovou plantáž, se těch rudých sladkých plodů vážně nemůžeme nabažit. Máme je teď denně: k snídani, ke svačině a někdy i k večeři. Ne, ještě pořád jich nemáme dost. Dokud jsou čerstvé, jsou totiž jahody nepřekonatelné!

A nejde samozřejmě jen o to, že skvěle chutnají. Jahody mají skvělý vliv také na vaše zdraví. Věděli jste třeba, že obsahují srovnatelné množství vitaminu C jako citrusové plody? Nebo že vám nabídnou vysoké množství vitamínů A, B nebo E? Že obsahují tzv. organické kyseliny, z nichž kyselina ellagová působí v prevenci nádorových onemocnění? Při tom všem mají málo cukru, což je v létě velmi vítaná změna ‚protože v létě je snad všechno nabité cukrem – jen si připomeňte náš starší článek Příliš sladké léto. A skvělý je jejich obsah draslíku, zinku, síry či vápníku nebo fluoru. Z 87 % jsou tvořené vodou a obsažená vláknina je skvěle stravitelná. (Navíc, jedna pikantnost: konzumace jahod má prý pozitivní vliv na tvorbu testosteronu, který aktivuje spermie, to jen kdyby se vám podobná informace náááhodou mohla hodit!:-) )

A co z jahod tedy snadno podle nás připravíte?

SNÍDAŇOVÉ SMOOTHIE BEZ PŘIDANÉHO CUKRU

Smoothie není žádná věda. Stačí vzít opravdu zralé ovoce, a pak nemusíte vůbec sladit. A když už, tak ideálně agáve sirupem. Přidejte bílý jogurt, nalijte do zavařovaček , a pokud budete podávat s brčkem, pak s papírovým nebo kovovým. To je zero waste v přímém přenosu!

Jahodové smoothie

2 porce

Doba přípravy: 5 minut

INGREDIENCE:

1 banán

2 hrsti jahod

½ zralého manga

150 ml bílého jogurtu

POSTUP:

  1. Ideálně zralý banán a umyté jahody přendejte do nádoby na smoothie. Přidejte nakrájené mango a trošku jogurtu. Rozmixujte.
  2. Pak ještě vmíchejte zbylý jogurt a rozmixujte úplně. Podávejte ve stylových skleničkách.

TIP:

Z rozmixovaného smoothie snadno připravíte i domácí ovocné nanuky. Stačí přidat trošku citronové šťávy a nalít do formiček na nanuky, zamrazit a pak podávat ke svačince.

 

FRANCOUZSKÝ KOLÁČ GALETTE S JAHODAMI A REBARBOROU

Vypadá složitě, ale je fakt nádherný! Smrtelná kombinace. Hecnete se? Věřte, stojí to za to, zvlášť když jahody i rebarboru máte domácí, ze zahrádky!

Galette s jahodami a rebarborou

1 koláč

Doba přípravy: 30 minut + 60 minut chlazení těsta + 45 minut pečení

INGREDIENCE NA TĚSTO:

280 g hladké špaldové mouky + na pracovní vál

50 g kukuřičné mouky

70 g třtinového cukru

špetka soli

100 g studeného másla

1 vejce

100 ml podmáslí

INGREDIENCE NA NÁPLŇ:

250 g rebarbory

250 g jahod

150 g třtinového cukru + na posypání

1 lžička mleté skořice

70 ml jablečného džusu (100% fresh)

moučkový cukr na posypání

POSTUP:

  1. Připravte si těsto na galette. Odvažte si oba druhy mouky a prosejte je do mísy od robota. Přidejte třtinový cukr, špetku soli, na menší kousky nakrájené studené máslo a těsto začněte propracovávat. Poté přidejte vejce, opět nechte robota běžet, a pomalu, po troškách, přilévejte podmáslí. Těsto musí být hladké, ale ne tekuté.
  2. Pak těsto ještě rukama propracujte – můžete si vál posypat troškou mouky, aby se nelepilo. Kouli z těsta přendejte do potravinářské fólie a nechte v ledničce alespoň hodinu odpočinout.
  3. Pomalu si začněte připravovat náplň. Rebarboru podle potřeby oloupejte, dřevnaté konce odkrojte a nakrájejte stonky na tenké plátky. Přendejte je do mísy. Omyté jahody také nakrájejte na plátky a přidejte k rebarboře. Opatrně vmíchejte cukr, skořici a zalijte jablečným džusem. Promíchejte a nechte odpočinout minimálně 15 minut.
  4. Těsto vyndejte na vál, můžete ho podsypat troškou mouky, a vyválejte větší kruh o průměru asi 40 cm. Vysoké by mělo být maximálně 1 cm. Od středu začněte rovnoměrně rozkládat naložené ovoce, tekutinu nechte v míse. Okraje těsta by měly vyjít asi 4 cm a zůstat suché.
  5. Pak těsto postupně překládejte přes směs. Okraje těsta potřete tím, co vám zbylo v míse po ovoci. Zlehka ještě posypte třtinovým cukrem. Pečte v předehřáté troubě buďto v páře při 150 °C nebo v horkovzdušné při 155 °C dozlatova, asi 45 minut. V průběhu pečení můžete okraje ještě potřít. Nakonec nechte galette vychladnout na mřížce a teprve poté pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte.

TIP:

Na galette je skvělé, že můžete náplň měnit podle sezony. Například na podzim jsou skvělá jablka se skořicí a ořechy. Uprostřed léta zase zralé meruňky. Galette ale můžete upéct i na slaný způsob. Zkuste sýry a čerstvé bylinky, jak to dělávají Francouzi.

 

JAHODOVÝ MROŽ S ČOKOLÁDOU

Nejoblíbenější letní svačinka pro malé i velké? No přece domácí jahodový mrož s čokoládou. Klidně každý den, protože téhle dobroty se jen tak nepřejíte!


Jahodový mrož s čokoládou

2 větší nanuky (4 menší)

Doba přípravy: 20 minut + mražení (minimálně 8 hodin)

INGREDIENCE:

300 g čerstvých jahod
1 lžíce třtinového cukru
1 lžička domácího vanilkového cukru
pár kapek šťávy z citronu (pokud jsou jahody kyselejší, pak bez citronu)
80 g hořké čokolády (ideálně 70%)
čokoládové kuličky nebo lyofilizované ovoce na ozdobu

POSTUP:

  1. Jahody zbavte stopek, umyjte je, dejte do robota a rozmixujte nahrubo. Poté přidejte oba cukry a podle potřeby i šťávu z citronu. Mixujte dohladka.
  2. Jahodovou směs rozdělte do tvořítek a do středu umístěte nanuková dřívka nebo plastové úchytky. Zalijte je částečně ještě troškou jahodové směsi, aby byly dostatečně ponořené. Vložte do mrazáku a nechte alespoň 8 hodin tuhnout.
  3. Poté ve vodní lázni rozehřejte čokoládu, vyndejte nanuky z tvořítek a namočte je do ní. Rychle je ozdobte například čokoládovými kuličkami nebo lyofilizovaným ovocem, protože čokoláda hned vzápětí ztuhne. Pak buď nanuky rovnou snězte, nebo si je dejte ještě do mrazáku na později.

TIP:

Když místo třtinového cukru použijete hroznový, bude jahodový mrož ještě vláčnější, doslova krémovější!

 

JAHODOVÉ TVAROHOVÉ KNEDLÍKY

A jako poslední? Nesmí chybět klasické tvarohové knedlíky. Fígl je v tom, že jsou jednoduché
a neskutečně dobré.  A během celého léta je můžete tohle tvarohové těsto plnit, čím se vám zlíbí!


Jahodové tvarohové knedlíky

4 porce

Doba přípravy: 45 minut

INGREDIENCE:

50 g másla + na polití knedlíků
250 g měkkého tučného tvarohu
1 bio vanilkový cukr
1 vejce
250 g hrubé mouky + na podsypání
1 lžička kypřicího prášku bez fosfátů
špetka soli + do hrnce s vodou
jahody dovnitř + na ozdobu
1 tvaroh na strouhání
moučkový cukr na posypání

POSTUP:

1. Máslo nakrájejte na kostičky a v robotu, pomocí „K metly“, jej vyšlehejte. Přidejte tvaroh, vanilkový cukr a vejce a opět šlehejte. Postupně přidávejte mouku, poté prášek do pečiva a sůl. Těsto propracujte, pokud se vám stále zdá tekuté, můžete přidat ještě trošku mouky. Dejte chladit do lednice.

2. Mezitím přiveďte ve velkém hrnci vodu k varu. Jahody odstopkujte. Tvaroh nastrouhejte a máslo rozehřejte. Připravte si moučkový cukr do misky.

3. Vál posypte hrubou moukou a ideálně si jí vždy ruce ještě zlehka „obalte“. Těsto oddělujte po kouscích, vytvarujte dlaněmi placičku, vložte dovnitř jahodu a zabalte do knedlíčku. Odkládejte na pomoučněný vál a pokračujte, dokud vám nezpracujete všechno těsto.

4. Knedlíčky vhoďte do lehce osolené vroucí vody a vařte podle velikosti, asi 10 minut. Poté rozdělte na talíře a podávejte s nastrouhaným tvarohem, zalité rozpuštěným máslem a zlehka posypané moučkovým cukrem.

TIP:

Nebaví vás knedlíky plnit? Udělejte malé knedlíčky bez náplně a navrch přelijte jahodovým rozvarem. Stačí jahody podusit s troškou cukru, a pak jimi knedlíky přelít. Pro osvěžení také vyměňte tvaroh s máslem za zakysanou smetanu a posypte knedlíky už jen cukrem. Je to příjemná změna!

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *