Chystáte oslavu ke Dni dětí? Máme pro vás spolu s Nejmelouny.cz osvěžující recepty… no ano, s melouny! Zmrzlinový pohár, námořnické špízy i ovocnou pizzu si zamiluje celá rodina i kamarádi vašich dětí…
Melounovo-jahodový sorbet
6‒8 porcí
Doba přípravy: 10 minut + 8 hodin mrazení
Ingredience:
400 g melounu bez slupky
100 g jahod
1 limetka
50 g třtinového cukru
Postup:
- Meloun nakrájejte na menší kusy a vložte do mixéru. Přidejte omyté jahody, šťávu z limetky a doslaďte třtinovým cukrem. Rozmixujte.
- Směs na sorbet přendejte do uzavíratelné nádoby, dejte do mrazáku a ideálně jej každou půlhodinu promíchejte, dokud nebude mít konzistenci zmrzliny.
- Zmražený sorbet rozdělte do mističek, podávejte s čerstvým ovocem a lístky máty.
Námořnické melounové špízy
4 porce
Doba přípravy: 10 minut
Ingredience:
½ melounu
200 g čerstvého kozího sýru
2 hrsti ostružin
čerstvá máta
Postup:
- Rozkrojte meloun na dvě půlky, z poloviny melounu krájejte stejně silné plátky a z nich pak vykrajujte kolečka stejně velká jako je sýr.
- Na špejle napichujte na střídačku meloun, sýr, ostružinu a lístek máty. Podávejte s kousky čerstvého ovoce.
Letní melounová pizza
4 porce
Doba přípravy: 15 minut
Ingredience:
½ melounu
400 g řeckého jogurtu
1 lžíce medu
200 g jahod
100 g borůvek
100 g malin
čerstvá máta
2 hrsti vlašských ořechů
Postup:
- Meloun rozpulte napříč tak, aby vám zůstala možnost nakrájet z něj kulaté základy na „pizzu“ (nepřekrajujte podélně!), pak odkrojte čtyři kolečka-pizzy, a ta ještě rozkrájejte na menší trojúhelníčky, jako dílky pizzy. Přendejte na talíře.
- Jogurt smíchejte s medem, potřete jím trojúhelníčky melounu a nazdobte jahodami, borůvkami, malinami a mátou. Nakonec posypte nasekanými ořechy.