Těstoviny s čočkou, zeleninou a mořskými řasami

Těstoviny s čočkou, zeleninou a mořskými řasami

Pokud u vás doma luštěniny moc často nebydlí, je nejvyšší čas to změnit. Třeba s tímto receptem, který najdete v nové Luštěninové kuchařce Petra Klímy. Tak pojďte ochutnat!

Před pár týdny se na pultech knihkupectví objevila skvělá Luštěninová kuchařka se spoustou zeleniny. Napsal ji Petr Klíma, autor blogu www.greenwayfood.cz, a je nepřekonatelně skvělá. Pokud si k luštěninám zatím marně hledáte cestu, vysvětlí vám, proč jsou důležité, jak se s nimi zachází v kuchyni, které a proč (ne)musíte namáčet, které jsou skvělé na klíčení, fermentování i jaké druhy zeleniny se k jednotlivým luštěninám hodí.


Nahlédněte do obsahu Luštěninové kuchařky od Petra Klímy, SmartPress 

A právě z této kuchařky my teď vybíráme jeden voňavý recept. Bude na těstoviny s čočkou, zeleninou a mořskými řasami, a věřte, zachutná i zapřisáhlým milovníkům masa. A vaše tělo vám poděkuje. Nejen za přísun rostlinných bílkovin a vlákniny v podobě čočky, ale také za mořské řasy, které je vhodné zařadit do jídelníčku díky obsahu jódu. Jejich pravidelnou konzumací (v malém množství!) můžete jenom získat. Tak se nebojte a přidávejte je do polévek, salátů, luštěnin, těstovin… po troškách. A když na nich najdete bílý povlak, nevyhazujte je! Jde jen o vykrystalizovanou sůl, která jídlo zároveň ochutí.

Těstoviny s čočkou, zeleninou a mořskými řasami

Na 4 porce
Doba přípravy: 12 h (namáčení čočky) + 50 minut (vaření)

Ingredience:

80 g zelené čočky

15 g řasy Wakame

6 lžic oleje (sezamový nebo wok – směs slunečnicového s arašídovým)

1 menší cibule

1 mrkev

2 stroužky česneku

120 g těstovin Fusilli

1 větší červená feferonka (nemusí být)

1 lžička kari koření (nebo koření pěti vůní)

svazek mladého špenátu

3 lžíce sójové omáčky

2 jarní cibulky

pražený sezam a vlašské ořechy na posypání

Postup:

  1. Den předem si namočte čočku. Řasy vložte do misky, zalijte 300 ml vroucí vody a přikryjte, občas můžete zamíchat.
  2. Ve větší pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a mrkev nakrájené na větší kostky a osmahněte do růžova. Poté přidejte nahrubo nasekaný česnek, feferonku, kari a ještě krátce restujte. Přisypte scezenou a propláchnutou čočku, zalijte výluhem z mořských řas a povařte, dokud čočka nezačne měknout a voda se téměř nevyvaří. Mezitím si uvařte těstoviny na skus, sceďte je a nechte pod pokličkou.
  3. Nyní k čočce vmíchejte nahrubo nasekaný špenát a ještě krátce prohřejte. Nakonec přidejte nakrájené řasy, těstoviny a sójovou omáčku a dobře promíchejte. Posypte nakrájenou cibulkou, praženým sezamem a ořechy. Hotový pokrm můžete ještě zakápnout sezamovým olejem.

TIP PETRA KLÍMY:

Z mořských řas lze vytvořit také neobvyklou, ale vynikající pomazánku. V tom případě použijte nori vločky: smíchejte je s rozmačkaným tofu a trochou rostlinné smetany a dochuťte sójovou omáčkou. Hodit se do ní budou i jarní bylinky.

Petr Klíma: Luštěninová kuchařka se spoustou zeleniny

Na 224 stranách vás čekají desítky zdravím nabitých receptů. Těstoviny v nich najdete v tradičních kombinacích, ale také s méně známými druhy zeleniny nebo dochucovadel. Vařili jste třeba už z topinambur? A jak vám zachutnají po našem receptu mořské řasy? Pouštět do kuchyně sem tam nové ingredience se vyplatí. Pestrost je ve zdravém jídelníčku totiž základ.

Kuchařku vydal SmartPress a na webu www.smartpress.cz ji seženete za 349 Kč!

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *