Den matek: Upečte mamince ovocný koláč

Den matek: Upečte mamince ovocný koláč

Chystáte se slavit Den matek nebo prostě jen máte chuť na zdravější verzi koláče s ovocem? Pak vyzkoušejte tento jednoduchý a rychlý recept, který zvládnou i děti. Pro jednoduchost jsme většinu ingrediencí odvážily na hrnek o objemu 250 ml a na lžíce.

 

Zdravý koláč s ovocem

1 větší forma na koláč

Doba přípravy: 60 minut

 

Ingredience na těsto:

3 vejce

½ hrnku třtinového cukru

kůra z bio citronu

½ hrnku plnotučného mléka

1 hrnek mandlové mouky (100 g)

1 a ½ hrnku hladce namleté špaldové mouky

½ sáčku prášku do pečiva bez fosfátů

½ hrnku oleje + na vymazání formy

polohrubá mouka na vysypání formy

200 g mraženého nebo čerstvého ovoce (např. rybíz, jahody)

 

Ingredience na drobenku:

100 g mandlové mouky

50 g polohrubé mouky

3 lžíce třtinového cukru

40 g másla

 

Postup:

  1. Utřete vejce s cukrem a kůrou z citronu. Přidejte mléko, vyšlehejte. Postupně zapracujte mandlovou mouku, špaldovou mouku a prášek do pečiva. Nakonec zlehka promíchejte s olejem.
  2. Předehřejte si troubu na 180 °C. Formu na koláč vymažte olejem a vysypte moukou, můžete ale také použít pečicí papír. Těsto rozlijte rovnoměrně do formy a navrch dejte ovoce.
  3. Připravte si drobenku. Do mísy od těsta nasypte oba druhy mouky, cukr a přidejte máslo. Prsty rozdrobte. Drobenkou posypte koláč. Dejte ho do předehřáté trouby a pečte dozlatova, asi 40 minut. Po upečení nechte koláč vystydnout na mřížce, nakrájejte a podávejte.

 

TIP:

Nebojte se mandlové mouky. Stačí jí jen troška a dodá pečení úplně jinou dimenzi. Za prvé je sladší, za druhé tučnější a za třetí má specifické aroma. Navíc částečně nahradí klasickou mouku, které je pak v receptu zapotřebí méně.

 

Co si o tom myslíte?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *