Chystáte se slavit Den matek nebo prostě jen máte chuť na zdravější verzi koláče s ovocem? Pak vyzkoušejte tento jednoduchý a rychlý recept, který zvládnou i děti. Pro jednoduchost jsme většinu ingrediencí odvážily na hrnek o objemu 250 ml a na lžíce.
Zdravý koláč s ovocem
1 větší forma na koláč
Doba přípravy: 60 minut
Ingredience na těsto:
3 vejce
½ hrnku třtinového cukru
kůra z bio citronu
½ hrnku plnotučného mléka
1 hrnek mandlové mouky (100 g)
1 a ½ hrnku hladce namleté špaldové mouky
½ sáčku prášku do pečiva bez fosfátů
½ hrnku oleje + na vymazání formy
polohrubá mouka na vysypání formy
200 g mraženého nebo čerstvého ovoce (např. rybíz, jahody)
Ingredience na drobenku:
100 g mandlové mouky
50 g polohrubé mouky
3 lžíce třtinového cukru
40 g másla
Postup:
- Utřete vejce s cukrem a kůrou z citronu. Přidejte mléko, vyšlehejte. Postupně zapracujte mandlovou mouku, špaldovou mouku a prášek do pečiva. Nakonec zlehka promíchejte s olejem.
- Předehřejte si troubu na 180 °C. Formu na koláč vymažte olejem a vysypte moukou, můžete ale také použít pečicí papír. Těsto rozlijte rovnoměrně do formy a navrch dejte ovoce.
- Připravte si drobenku. Do mísy od těsta nasypte oba druhy mouky, cukr a přidejte máslo. Prsty rozdrobte. Drobenkou posypte koláč. Dejte ho do předehřáté trouby a pečte dozlatova, asi 40 minut. Po upečení nechte koláč vystydnout na mřížce, nakrájejte a podávejte.
TIP:
Nebojte se mandlové mouky. Stačí jí jen troška a dodá pečení úplně jinou dimenzi. Za prvé je sladší, za druhé tučnější a za třetí má specifické aroma. Navíc částečně nahradí klasickou mouku, které je pak v receptu zapotřebí méně.