5 knižních tipů: květnová nadílka pro malé i velké!

5 knižních tipů: květnová nadílka pro malé i velké!

Vejít do knihkupectví je pro mě naprosto opojné! Nové knížky krásně voní, jejich příběhy a moudra lákají víc než výloha cukrárny, a chvíle, kdy se s nějakou čerstvě ulovenou knížkou schovám v koutu zahrady, je k nezaplacení. Na čem si „ujíždím“ tento měsíc a co by se mohlo líbit vašim dětem?

Šárka Vávrová: Jak k nám tělo promlouvá (Alferia, 349 Kč)

Perfektní příručka psychosomatiky pro všechny, kteří si uvědomují, že stav duše ovlivňuje stav těla, že za nemocemi mohou stát emoce, že všechno, co se týká našeho zdraví, souvisí se vším. Šárka Vávrová je dlouholetá terapeutka a její knížka vás provede třeba i tím, jaké škody na vašem těle/zdraví mohou napáchat příliš velké nároky na sebe sama, přepracovávání se, stres, špatná komunikace ve vztahu/v rodině, nedostatek sebelásky a mnohé další… Počítá dokonce i s případy, kdy lékaři nedokáží nic diagnostikovat, ale vy cítíte zřetelné obtíže. Když nic jiného, bude to zatraceně zajímavé čtení – pro mě určitě!

Jennifer Lehrová: Rodičovština (Mladá fronta, 239 Kč)

Co je to „rodičovština“? Zdánlivě nevinné fráze, které rodiče používají v komunikaci s malými dětmi. Třeba… když říkáte „To se ti moc povedlo!“ a myslíte si, že tím říkáte něco hezkého… A ono ne. Stejně tak žádné dítě nenaučíte děkovat a prosit tím, že ho do toho nutíte. Nevěříte? Prolistujte si tuhle knížku. Je revoluční, je čtivá… a i když vás místy mrazí z toho, už jste ve svém životě rodiče řekli blbě, nakonec máte příjemný pocit: protože se dost možná ukáže, proč u vás domácí komunikace zatím v ledasčem vázla. Jennifer Lehrová opírá svůj dynamický text o výzkumy psychologů, pedagogů a organizací specializujících se na rozvoj dětí a představuje vědomý přístup k rodičovství založený na lásce a respektování dítěte jako individuality. Je to WOW!


Jean Reaganová: Jak vychovat maminku
(Grada/Bambook, 229 Kč)

Tohle je prostě geniální!!! Knížka, která předškolákům od pěti let radí, jak „vychovat“ šťastnou maminku, jak jí pomáhat, jak porozumět chvílím, kdy musí pracovat, jak ji zabavit ve frontě u pokladny nebo jak se jí postarat o dostatek pohybu během dne. I když je to pro prcky, bavit se budete při čtení možná ještě víc než oni!!! Mimo jiné i díky skvělým ilustracím…

Naďa Pažoutová: Vilma běží o život (Albatros, 249 Kč)

Tahle knížka vyhrála soutěž Albatrosu na téma „Když nemůžeš, tak přidej“. A má opravdu působivou zápletku, která bude bavit všechny větší školáky ve věku od 9 let. O co jde? Vilma se účastní běžeckých závodů v Africe, ale ztratí se. V džungli se učí orientovat, poznává nové kamarády, chce jim také pomáhat – zachránit pro ně deštný prales, aby se lidé z domorodé vesnice ani žádné ze zvířátek nemuselo stěhovat. Jak to nakonec dopadne?

Irena Trevisan: V lese plném zvuků (Drobek, 279 Kč)

Leporelo pro mladší předškoláky vás seznámí se světluškou, která se cítí tak malá, až si připadá úplně bezvýznamná. Ale jedné noci prochází lesem, poslouchá jeho zvuky a všímá si věcí menších, než je ona sama. A přichází na to, že „na velikosti nezáleží“ – že důležití jsou na světě úplně všichni, velcí i malí, viditelní i ti, které snadno přehlédnete. (Děti si při vašem čtení navíc mohou zvuky lesa, kterým světluška prochází, hezky samy přehrávat!)

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *