Medvědí česnek? Máme recepty, které si zamilujete!

Medvědí česnek? Máme recepty, které si zamilujete!

Pokud jste na něm ještě letos nebyli, pospěšte si. V plné síle se bude díky vysokým teplotám zelenat už jen chvilku a byla by škoda přijít o jeho sílu i nezaměnitelně štiplavou chuť. A co s ním pak v kuchyni?

Medvědí česnek je fenomén posledních let. A plným právem si zaslouží vaši pozornost. Obsahuje kupu chlorofylu, enzymů, vitaminů… a v mnoha ohledech funguje přesně jako obyčejný paličkový česnek. Tedy snižuje cholesterol, funguje při virózách, ozdravuje cévy a v těle pracuje jako dokonalý antibakteriální prostředek.

Medvědí česnek na každém rohu

Koupit ho můžete v obchodech, na trzích, nebo si o víkendu zaskočit do lesa pro ten echt čerstvý. Jen prosím, ohleduplně. V médiích a na sociálních sítích se to jen hemží prosbami o kultivovaný sběr: huntovat celá česneková pole je nesmysl. Na skleničku pesta potřebujete tak dvě hrsti, ne víc. A příroda by nám při plošném sběru neměla příští rok co nabídnout.

Znáte česnek podivný?

Mimochodem, víte, že vedle medvědího česneku existuje také velmi podobný česnek podivný? Má delší a užší listy než medvědí soukmenovec, ale užití v kuchyni vlastně stejné (nemluvě o tom, že tenhle se na rozdíl od medvědího umí doslova množit před očima!). A co s ním? Šup s ním do pomazánek, slaných palačinek, jarních polévek nebo jen tak, na chleba s máslem.

Pozor na záměnu s konvalinkami!

A jen abychom měli jasno: ujistěte se, že si domů nesete opravdu česnek. Oba druhy jsou velmi podobné voňavým, ale prudce jedovatým konvalinkám!!! Medvědí česnek ovšem na rozdíl od nich vyrůstá po jednotlivých listech, kdežto konvalinky mají vždy dva listy proti sobě… A než si natrháte víc, promněte pro jistotu list v prstech. Vůně řekne všechno! To jen kdybyste potřebovali nápovědu a chtěli mít jistotu. A teď už jdeme vařit. V čem vám tedy medvědí česnek bude chutnat?

Slané lívance s mrkví, medvědím česnekem a sýrem

Sladké lívance umí každý. Co takhle vyzkoušet i lívance se zeleninou a bylinkami? Skvěle se hodí třeba k večeři nebo na jarní piknik v přírodě.

Slané jarní lívance

4 porce

Doba přípravy: 30 minut

 

Ingredience:

3 vejce

400 ml mléka

200 g hladce namleté špaldové mouky

1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů

1 středně velká mrkev

1 lžíce nasekaného medvědího česneku

1 lžíce nasekané pažitky

2 jarní cibulky

sůl a pepř

100 g balkánského sýru

olej na smažení

 

Postup:

  1. Vejce vyšlehejte s mlékem. Postupně přidejte přesátou mouku s práškem do pečiva. Najemno nastrouhejte očištěnou mrkev, nasekejte medvědí česnek, pažitku a jarní cibulky. Přidejte je do směsi na lívance a promíchejte. Dochuťte solí a pepřem.
  2. Pánev na lívance potřete olejem, zahřejte a postupně nalévejte lívancové těsto. Posypte je troškou balkánského sýra, počkejte až lívance zespoda zezlátnou, otočte a dozlatova osmahněte i z druhé strany. Opakujte, dokud máte z čeho péct, a pak už servírujte!

 

TIP:

Balkánský sýr dodá lívancům ten správný slaný nádech. Můžete tak šetřit s klasickou solí. Nebojte se ani přidat různé další bylinky a skvělá je v lívancích i kvalitní šunka nebo čerstvý losos. A vynikající jsou, když si k nim dáte vychlazený kefír!

 

Rychlá a zdravá svačinka: cottage sýr s medvědím česnekem

Tahle jednoduchá přesnídávka se skvěle hodí na výlety. Stačí si ji připravit s sebou do skleniček a můžete s dětmi objevovat třeba celý svět?!

Přesnídávka z cottage sýru a bylinek

2 porce

Doba přípravy: 5 minut

 

Ingredience:

200 g Cottage sýru

½ salátové okurky

1 lžíce nasekané pažitky

1 lžíce nasekaného medvědího česneku

1 jarní cibulka

sůl a pepř

1 lžička olivového oleje

 

Postup:

  1. Do misky přendejte cottage sýr. Polovinu okurky nastrouhejte najemno (pustí šťávu!) a vše přendejte k sýru. Druhou část okurky nastrouhejte nahrubo, přidejte do misky.
  2. Nasekejte pažitku, medvědí česnek a jarní cibulku. Vmíchejte k ostatním ingrediencím, dochuťte solí i pepřem a nakonec zakápněte olivovým olejem. Promíchejte a podávejte.

 

TIP:

Tvarohový cottage má tu výhodu, že se hodí jak na slaný, tak i sladký způsob. Zkuste ho smíchat s ovocem, dochutit třeba agáve sirupem nebo medem a podávat s čerstvou meduňkou nebo mátou.

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *