Velikonoce 2019: šlehačkový zajíček, máslový věnec a bílková Pavlova

Velikonoce 2019: šlehačkový zajíček, máslový věnec a bílková Pavlova

Sladké recepty na velikonoční svátky mají své místo v každé rodině. Ale pokud hledáte špetku inspirace, jsou tu hned tři sladké inovované recepty vhodné i pro děti!

Abych pravdu řekla, letošní Velikonoce poprvé odpeču celé sama – vždycky jsme jezdívali k babičkám a prababičkám a měli jsme postaráno o celou velikonoční hostinu bez práce. Ale letos fakt ne. A já si říkám: povede se všechno, jak má? Což o to, šlehačkovou bábovku peču snad každý týden ani máslové těsto na věnec není žádná novinka. Jenže tentokrát přece nejde jen tak o nějaké pečení, jde o Velikonoce. A to prostě nechcete zkazit! Jste v podobné situace a potřebujete, aby vám sladké pečení vyšlo na 1000 %? Podle následujících receptů je to naštěstí „pečení se zárukou“! 😊

Celozrnný zajíček na Velikonoční pondělí

Beránek nebo zajíček, obojí se tradičně podává na Velikonoční pondělí. Zkuste tentokrát sáhnout po celozrnné mouce a máslo nahradit v receptu šlehačkou. Uvidíte, jak se budou děti oblizovat.

Velikonoční zajíček

1 forma na zajíčka
Doba přípravy: 45 minut

Ingredience:

1 vejce

50 g třtinového cukru

1 bio vanilkový cukr

kůra z 1 bio citronu

120 ml smetany ke šlehání (33%)

120 g hladké špaldové mouky

1 lžička prášku do pečiva

olej na vymazání formy

polohrubá mouka na vysypání formy

Postup:

  1. Troubu nechte předehřívat na 180 °C. Vyšlehejte vejce s cukry, přidejte kůru z citronu, smetanu a prošlehejte. Postupně přidávejte přesátou mouku a prášek do pečiva. Utřete těsto.
  2. Formu na zajíčka vymažte olejem a vysypte polohrubou moukou. Těsto nalijte do formy, přiklopte a pečte asi 30 minut. Že je uvnitř zajíček upečený poznáte tak, že půjde vrchní část snadno odklopit. Případně použijte špejli.
  3. Upečeného zajíčka nechte ve formě na roštu vychladnout, poté opatrně vyklopte. Ozdobte jej mašlí a neste na stůl!

TIP:

Zkuste v receptu částečně nahradit špaldovou mouku žitnou, má lehce oříškovou chuť, která se k velikonočnímu pečení hodí. Můžete přidat i sušené ovoce nebo část těsta nahradit kakaovým. Stačí, když si část těsta dáte stranou a smícháte s 1 lžící holandského kakaa.

Máslový kynutý věnec (nebo mazanec)

Tohle pečení se obvykle odehrává už během Bílé soboty, ale uvidíte, jak budete stíhat. Každopádně, není to těžké a s pletením vám klidně mohou pomoct i větší děti. Přece nejde o dokonalost, ale o to, že jsou máslové věnce pečené od vás a s láskou. Provoněná kuchyň už je jen bonus.

Velikonoční kynuté věnečky

Asi 4 věnečky
Doba přípravy: 2 hodiny

Ingredience:

250 ml plnotučného mléka

30 g čerstvého droždí

100 g třtinového cukru

1 bio vanilkový cukr

2 žloutky + 1 celé vejce na potření

110 g másla

špetka soli

500 g hladké mouky (může být i hladce namletá špaldová mouka) + na

podsypání

2 hrsti nasekaných brusinek

uvařená vejce na ozdobu

moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Část vlažného mléka smíchejte s rozdrobeným droždím a 1 lžící z odměřeného cukru. V teple nechte vzejít kvásek. Mezitím utřete žloutky se změklým máslem a cukry v pěnu.
  2. Přidejte vzešlý kvásek, zbývající vlažné mléko, sůl a přesátou mouku. Uhněťte pružné, hladké těsto. Přikryjte čistou utěrkou a nechte v teple hodinu kynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.
  3. Poté do těsta zapracujte pár nasekaných brusinek, část celých si nechte stranou. Těsto na pomoučněném válu rozdělte na čtyři díly, ty zase každý na 3 díly. Upleťte copy, na konci je k sobě zapleťte a doprostřed dejte skořápku od vajíčka.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C. Věnečky přendejte na plechy (na jeden plech se vejdou 2 věnečky). Nechte ještě chvilku kynout. Poté je potřete vyšlehaným vejcem a ozdobte zbývajícími brusinkami.
  5. Věnečky pečte dozlatova, asi 20 minut. Průběžně je ještě můžete potřít vyšlehaným vejcem. Po upečení je nechte vychladnout, opatrně vyndejte skořápky, ozdobte vejcem uvařeným natvrdo a posypte moučkovým cukrem.

TIP:

Místo brusinek můžete použít i rozinky. Nebraňte se ani plátkům mandlí a do těsta přidejte kůru z bio citronu. 

Bílkové dortíky Pavlova

Až vám zbydou bílky z velikonočního kynutého věnce, pusťte se do mini Pavlovek. Jsou to takové sněhové pusinky ozdobené krémem a ovocem. Nebojte se ani přidat čokoládová vajíčka.

Velikonoční mini Pavlova

Asi 5 dortíků
Doba přípravy: 1,5 hodiny

Ingredience:

2 bílky

110 g třtinového cukru

1 lžíce bramborového nebo kukuřičného škrobu

1 lžička bílého vinného octa

250 g mascarpone

1 bio vanilkový cukr

jahody, maliny a čokoládová vajíčka

Postup:

  1. Troubu nechte předehřívat na 150 °C a zatím si při nízkých otáčkách vyšlehejte z bílků sníh. Pak zašlehejte cukr, postupně přidejte škrob a nakonec vyšlehejte s vinným octem.
  2. Lžící tvarujte ze sněhu větší pusinky (o průměru 10 až 12 cm) na plech vyložený pečicím papírem. Vrství se pevný sníh na sebe. Teplotu v troubě snižte na 120 °C a pečte, dokud lehce nezezlátnou (asi 70 až 80 minut).
  3. Hotové pusinky nechte vystydnout, snadněji pak půjdou odlepit od pečicího papíru. Zatím vyšlehejte mascarpone s vanilkovým cukrem. Pusinky ozdobte krémem, čerstvým ovocem a přidejte čokoládová vajíčka.

TIP:

Pavlova je vděčný bezlepkový recept. Bohužel je hodně sladký, takže pro děti se hodí určitě jen občas. Když děláte velký dort, špatně se servíruje, ale mini verze má velkou výhodu tzv. finger food. Místo mascarpone můžete vyšlehat i smetanu s troškou moučkového cukru.

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *