Velikonoce 2019: tipy na klasickou i moderní nádivku

Velikonoce 2019: tipy na klasickou i moderní nádivku

Velikonoční nádivka se podává na Bílou sobotu a má svá přesná pravidla. Ale… co když si chcete tradici trochu upravit k obrazu svému? Na všechno jsme se připravily a máme pro vás spoustu užitečných tipů!

Velikonoční nádivka neboli hlavička je – když se správně udělá – ta nejnadýchanější na světě. Do toho úplně tradičního receptu utřete máslo se žloutkem, jako do bábovky. Taky zvlášť vyšleháte sníh. A část mléka nebo smetany, v níž se namáčí starší pečivo, můžete nahradit masovým vývarem pro šťavnatější chuť. A právě tyhle poctivé, staré a ozkoušené postupy z ní pak dělají ten jemný obláček chuťových slastí.

Taky do ní patří hora čerstvých mladých kopřiv, jejichž trhání považuju za jednu z neměnných velikonočních tradic snad už někdy od základní školy. Neříkám, že mě to pokaždé nadchlo, ale sobotní dopoledne, kdy jsem opatrně trhávala kopřivu za kopřivou a do zad se mi pomalu začínalo opírat jarní sluníčko… to nikdy nezapomenu! Mělo to vždycky zvláštní rituální atmosféru, fakt?! Na druhou stranu chápu, že najít dneska „nezamořené“, opravdu čisté kopřivy je kumšt. Takže se hodí vědět, co všechno můžete použít místo nich?!

Kopřivy nejsou jediná možnost

Špenát se nabízí jako to vůbec nejjednodušší řešení. Na chuť je jemnější, na obsah důležitých látek podobný jako kopřiva. Zkusit můžete také jemu příbuzný mangold nebo nasekejte kadeřávek
a mladé listy z ředkviček nebo řepy. Chuťově nenápadné budou také základní bylinky, jako je petržel. Kudrnka ani hladkolistá vám požitek z tradiční chutě opravdu nenaruší.

Pažitku, výhonky jarních cibulek, libeček nebo medvědí česnek uvítáte, pokud toužíte po nové variaci tradičního receptu. Jsou v jídle nepřehlédnutelné, dodají mu na pikantnosti, přinesou obyčejné nádivce úplně jiný rozměr. Stejně tak šalvěj nebo bazalka. Otázkou ovšem je, nakolik tím potěšíte děti. Však víte, jak to mají s novými chutěmi nebo změnami v tom, co jim chutná. Nicméně, můžete také kombinovat: nenápadnou petržel, špenát a k tomu pro důraz trochu libečku nebo medvědího česneku? Proč ne?!

Velikonoční nádivka jedině s masem?

Jistě víte, že opravdu tradiční velikonoční nádivka potřebuje také maso, respektive hned tři druhy, přičemž jedním z nich bývalo maso obírané z telecí hlavy (což nádivce dalo také název hlavička, alespoň podle Wikipedie!) a přednost dál dostávalo maso bílé: králičí nebo kuřecí. Co si ale pamatuju, u nás se vždycky volilo uzené, které celému o Bílé sobotě dávalo pěkně šmrnc. Nicméně, časy se mění, a čím jsem starší, tím raději vyhledávám varianty bezmasých jídel. A s dětmi u stolu je bezmasá varianta nádivky také větší jistotou (nemluvě o tom, že uzené maso je pro ně prostě moc slané, znáte to). Proto je právě bezmasá velikonoční nádivka receptem, který pro vás máme právě teď! A snad vás potěší, že tahle varianta si zachovává skvělou chuť i přes trochu jednodušší postupy…

Velikonoční nádivka bez masa

4 porce

Doba přípravy: 60 minut

Ingredience:

4 celozrnné toastové chleby

200 ml smetany ke šlehání

500 g čerstvého špenátu

2 jarní cibulky

1 lžíce olivového oleje

100 g hrášku (může být mražený)

sůl a pepř

2 vejce (zvlášť žloutek a bílek)

bylinky (pažitka, petrželka)

máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formiček

Postup:

  1. Celozrnné toasty nakrájejte na kostičky. Namočte je v míse do smetany a mezitím si spařte špenát, vyždímejte jej od přebytečné vody a nasekejte na menší kousky. Jarní cibulku nakrájejte.
  2. Troubu nechte předehřívat na 180 °C. Na pánvi rozehřejte olej, krátce na něm orestujte jarní cibulku, přidejte špenát a hrášek. Osolte a opepřete. Vmíchejte k pečivu namočenému ve smetaně. Přidejte ke všemu žloutky, a nakonec zapracujte vyšlehaný sníh z bílků a nasekané bylinky.
  3. Formičky vymažte máslem a vysypte strouhankou. Vyložte je směsí na nádivku a pečte dozlatova, asi 45 minut.

 

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *