Moringa z Filipín: superpotravina pro celou rodinu!

Moringa z Filipín: superpotravina pro celou rodinu!

Nenápadný strom rostoucí v tropických a subtropických oblastech má listy skrývající obrovský potenciál pro vaše zdraví. Moringa – celým jménem moringa olejodárná – je u nás zatím nová, ale naprosto skvělá superpotravina! Ochutnáte ji?

Pokud hledáte něco, co vám pokryje deficit vitamínů nebo minerálních látek, když jste třeba vystavení větší stresové zátěži nebo bojujete s virózami… něco, co se postará se o příval energie nejen v době jarní únavy a bude to vhodné pro celou rodinu včetně těhotných a kojících žen, už nehledejte. Přesně to všechno pokryje nová superpotravina moringa!

Tedy, ona není nová. Na místech, odkud pochází, ji lidé berou jako každodenní samozřejmost, a americký Národní institut zdraví na pozitivní účinky moringy na zdraví upozorňuje již více než deset let. Výzkumy, které potvrdily nakonec i výsledky Českého zdravotnického ústavu, totiž u moringy prokázaly schopnost pomoct vám takřka se vším. Od podpory imunity, střevní mikroflóry, přes léčbu urologických potíží, po úlevu při vysokém cholesterolu nebo u kardiovaskulárních, či dokonce onkologických onemocnění!

Ano, vypadá jako zázračný všelék, a vlastně zázračná je. Obsahuje velké množství antioxidantů (vitamínů A, E, C), obsahuje také vitamín K, vitamíny řady B, značné objemy vápníku (asi 14x více než mléko), železa či hořčíku. A to pořád není všechno.

Perfektní je i v případě, že právě odlehčujete jídelníček, protože v sobě má 25 % vlákniny a pro cvičení a budování svalstva vám nabídne 9 aminokyselin… A co je ještě lepší, moringa skvěle chutná. Pokud vám nesedla žádná chlorella, zelený ječmen, moringu přijmete mnohem snáz. Sama o sobě je lehounce nasládlá a kromě kapslí či nálevů ji totiž můžete používat také jako koření ve slané, ale i sladké kuchyni! Protože k mání je i moringa v kořenicích směsích. S bazalkou, oreganem, se šalvějí nebo sušeným fenyklem a mnoha dalších.

A perfektní je, že třeba na www.herbandme.cz nově seženete i skvělé kuskusy s moringou. Jsou fantasticky dochucené (sušenými rajčaty, červenou řepou, kari, medvědím česnekem… nebo nasladko s jablky a skořicí!), stačí je zalít horkou vodou a máte postaráno o oběd i své zdraví, protože je tam přece ještě moringa!

Za mě je moringa objevem roku, i když je teprve březen😊 Už párkrát mi ušetřila čas, když jsem neměla šanci chystat si oběd. Jarní únava je letos taky zatím snesitelná, a protože nepiju kafe a hledala jsem životabudič pro krizové okamžiky, zkouším to pro změnu s moringou. A OK!

A co vy? Ochutnáte? Nebo už ji dokonce znáte?

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *