Knižní novinky: máte ještě co číst?

Knižní novinky: máte ještě co číst?

O Vánocích mám pokaždé pocit, že mi knižní nadílka vydrží nejméně do prázdnin, a pak je konec ledna a já se smutně dívám na police plné přečtených knížek a chci další! Po čem právě pokukuju a co se mi líbí z novinek pro malé i větší děti?

Ivana Stenzlová: Dejte tělu šanci (Smartpress, 499 Kč)

Pokud se jen trochu zajímáte o výživu, víte, že to není vůbec jednoduché. Existuje tolik doporučení a tolik výživových směrů! A každý tvrdí, že pro vás objevil to nejlepší. Já se od jisté doby snažím neporovnávat, jen si z každého beru to nejlepší pro mě samotnou. A právě teď čerpám zase úplně nový pohled na jídlo z knihy Dejte tělu šanci. Její autorka je mikrobioložka a odbornice a výživu a vypráví o svém pohledu a své cestě ke zdraví, hormonální rovnováze, trvalé štíhlosti… . Přináší zároveň nový způsob vaření, který je postavený na přípravě pokrmů s harmonizačním účinkem. Přes 60 originálních tzv. pětielementových receptů pokrývá všechna roční období, od snídaně po večeře, od polévek po dezerty. Nechybí ani základní recepty na domácí kváskový chléb, rostlinná mléka či zdravé domácí fermentované nápoje (kefíry) a postupy pro fermentaci obilnin a luštěnin.

Danielle Grafová, Katja Seidová: Moje dítě mě přivádí k šílenství (nakl. Edika, 254 Kč)

Tahle knížka nese podtitul „Jak v klidu přestát období vzdoru“ a obě autorky říkají, že ji psaly „s láskou, pro vystresované rodiče“. Upřímně, období vzdoru jsou noční můra a já nikdy nezapomenu na to, jak s sebou Tina v 17 měsících vzteky flákla do bláta a křičela na celou čtvrť a dělala ze mě „matku roku“. Tehdy bych za vhodné výchovné rady dala cokoliv. A protože už vím, že se období vzdoru vracejí vlastně periodicky a pořád… je pro mě tahle knížka plná výchovných tipů dobrou vyhlídkou na to, že to další zvládneme klidněji. Vysvětlí vám vývojová období dítěte, důvod, proč se vztek vlastně objevuje, i to, jak s ním zacházet. Tak co, máte to zvládnuté? 😊

Oliver Jeffers: Tady jsme doma (Pikola, 223 Kč)

Oliver Jeffers začal psát knížku „Tady jsme doma“, když se mu narodil syn. Chtěl mu předat určité životní moudro, vyprávět mu srozumitelně o Vesmíru, o Planetě, o lidech a jejich vztazích, o zodpovědnosti, toleranci… Vlastně o velkých tématech, s nimiž to často neumíme ani my dospělí. Povedlo se mu to!

Iva Hoňková: Andělské pohádky ze starého mlýna (nakl. Krigl, 179 Kč)

Byl jednou jeden mlýn, a v něm žila strašidla… Ne, nebyla to strašidla, byl to čertík Toník s andělkou Lucinkou a rozdováděnou rodinkou malých myšek. Toníka poslal na svět Lucifer, protože dostal chuť na kapra. Ale Toník se s kaprem nevrátil a na světě zůstal, protože se mu ta moc líbilo. Opravil mlýn, začal pomáhat lidem… a co všechno zažil, to už si se svými dětmi přečtěte sami!

Pavla Šmikmátorová: Pohádková kuchařka (nakl. CPress, 215 Kč)

S podtitulem „Kouzelné vaření pro děti“ se na trh dostala skvělá kuchařka s 24 opravdu pohádkovými recepty. Jsou sladké i slané a přizpůsobené tak, aby je zvládly děti od šesti let! A když jim v počátku pomůžete, půjde jim to ještě o trošku lépe. K ochutnání tu najdete narozeninový dort pejska a kočičky, čokoládovou lázeň pro tři prasátka nebo ježibabiny magické lektvary a mnoho dalšího. A samozřejmě, s každým receptem se přenesete i do světa pohádek, princezen nebo draků. Zábava se vším všudy?!

Barbara Cantini: Mortina a protivný bratranec (nakl. Egmont, 178 Kč)

Mortina je strašidlácká holka a hrdinka celé série dobrodružných příběhů pro děti od 8 let. Žije se svou tetou Neboženkou ve vile Rozvalince, jejím nejlepším kamarádem je chrt Truhlík a život jí v tomto dílu komplikuje bratranec Dilbert. Zdá se totiž, že právě on stojí za zmizením tetičky Neboženky. Nebo je to úplně jinak? Věřím, že vaši školáci si o tom přečtou moc rádi!

 

 

 

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *