Zimní BIO menu podle Hanky Zemanové

Zimní BIO menu podle Hanky Zemanové

Pokud už jste četli nejnovější rozhovor s Hankou Zemanovou, určitě budete chtít ochutnat i některý z jejích receptů. A my tu pro vás máme rovnou celé zimní menu! Všechny recepty najdete v Nové Biokuchařce, a když stejně jako ona použijete všechny ingredience v bio kvalitě, ochutnáte opravdu to nejzdravější jídlo, jaké si můžete dopřát!

Čočkový burger

Na 12 ks čočkových bezlepkových karbanátků
Doba přípravy: ½ hodiny + namáčení + smažení

Ingredience:

200 g hnědé čočky
25 g semínek (např. slunečnicových, sezamových, lněných nebo loupaných konopných)
2 lžičky soli
2 lžičky majoránky
2 stroužky česneku
pepř
1 lžíce olivového oleje
tuk na smažení (ghíčko – přepuštěné máslo, sádlo nebo olej na smažení)

Postup:

1 Čočku a semínka promyjte a společně zalijte asi dvojnásobkem vody. Nechte namočené celý den (nebo namočte večer, ráno vyměňte vodu a nechte stát ještě do večera).

2 Namáčecí vodu slijte. K čočce se semínky přidejte sůl, utřený česnek, majoránku, trošku pepře a olej. Vše rozmixujte ponorným mixérem. Není třeba přidávat žádnou vodu, žádnou mouku, žádná vajíčka.

3 Z hmoty rukama tvořte placičky nebo malé kuličky a smažte je po obou stranách dozlatova. Stačí pár minut.

4 Hotové karbanátky (burgery) můžete servírovat s bramborovo-jahelnou kaší a salátem z kvašené zeleniny.

TIP Hanky Zemanové:

Recept funguje stejně s červenou čočkou nebo loupaným mungem. Je to skvělá cesta, jak zvýšit konzumaci luštěnin – jednak to všem chutná, a pak je to velmi jednoduché! Místo karbanátků dělejte klidně malé kuličky, které mají děti ještě radši. A pokud se vám zdá těsto uvnitř sušší, přidejte do něj před smažením restovanou cibulku.

Boršč s cizrnou

Na 4 porce
Doba přípravy: asi 1 hodina + namáčení přes noc

Ingredience:

2 lžíce ghíčka (přepuštěného másla)
1 cibule
4 stroužky česneku, nakrájeného na plátky
300 g bílého zelí, nakrájeného na větší nudličky
500 g syrové červené řepy, nakrájené na kostky (velikost příjemná do pusy)
1 mrkev (cca 50–100 g), nakrájená na stejné kostky jako řepa
2 lžičky soli

Koření:

3 ks bobkového listu
5 kuliček nového koření
1 lžíce umeocta

Na dochucení:

sůl, pepř
listy z řepy
vlašské ořechy
zakysaná smetana (dle chuti a výživových preferencí)

Postup:

  1. Cizrnu namočte přes noc do vody (na čtvrt kila vařené budete potřebovat cca 100 g cizrny v suchém stavu, ale ideální je uvařit najednou větší množství).
  2. Druhý den namáčecí vodu slijte, zalijte novou a uvařte do měkka. Já vařím cizrnu jedině v tlakovém hrnci cca 40 minut a má pak máslovou konzistenci. V normálním hrnci to trvá mnohem déle a cizrna není tak jemná. Nemáte-li čas, připravte si sterilovanou cizrnu.
  1. Očistěte a nakrájejte veškerou zeleninu. Na přepuštěném másle orestujte větší kusy cibule, plátky česneku, zelí, řepy, mrkve, osolte a přidejte koření. Za občasného promíchání chvíli opékejte.
  2. Zalijte 1,5 litrem horké vody nebo silného hovězího vývaru. Pokud vývar nemáte a nestíháte, což zažíváme často všichni, přidejte hovězí bujóny v biokvalitě a vařte cca 15 minut.
  3. Poté přidejte uvařenou cizrnu a 5 minut společně provařte. Výslednou chuť dotáhnete umeoctem, solí a pepřem, popřípadě lžičkou zakysané smetany.

TIP Hanky Zemanové:

Na závěr moc ráda přidávám mladé listy z červené řepy, které nakrájím na větší kusy a před servírováním vložím do vroucí polévky. Během chvíle změknou, ale když budete rychle servírovat, zůstanou svěže zelené!

 

Ovesno-semínkové placičky

Na 2 plechy (cca 30 placiček)
Doba přípravy: cca 45 minut

Ingredience:

130 g ovesných vloček, jemně mletých (probio.cz)
70 g celozrnné špaldové jemně mleté mouky (probio.cz)
70 g biomásla, ghíčka nebo kokosového oleje pokojové teploty
4 lžíce tekutého sladidla (rýžového či pšeničného biosirupu, medu nebo javorového sirupu)
70 g rozinek
50 g semínek dle chuti (slunečnice, dýně a len nebo loupané konopné semínko)
½ lžičky skořice (bio prodává Sonnentor)
špetka pravé vanilky
½ lžičky mletého kardamomu
špetka soli

Postup:

1 Semínka omyjte a nechte okapat.

2 Všechny suroviny smíchejte rukama nebo v robotu v kompaktní těsto. Tuk by měl mít pokojovou teplotu, ale nerozpouštějte ho. Kokosový olej je přirozeně tuhý, ale když je chvíli v teple nebo u kamen, pak změkne, ale není ještě úplně tekutý.

3 Pokud se těsto špatně spojuje, navlhčete si několikrát ruce a vše dobře prohněťte. Maličko vody těstu prospěje, protože placičky pak lépe drží tvar i po upečení.

4 Nechte těsto chvíli nasáknout (cca 5–10 minut). Pak vlhkýma rukama tvarujte placičky, skládejte je na pečicí papír a pečte v horkovzdušné troubě na 160 °C cca 15 minut.

TIP Hanky Zemanové:

Místo rozinek můžete nasekat na malé kousky sušené meruňky a semínka pak nahradit nasekanými mandlemi nebo oříšky. Na slazení používám obilné biosirupy (rýžový, pšeničný) nebo javorový sirup. Pokud chci sypké sladidlo, pak sušenou třtinovou šťávu, která se prodává buď pod názvem rapadura, nebo třtinová panela. Zajímavý je i kokosový cukr z mízy květů kokosových palem a někdy použiju i třtinový biocukr.

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *