Obrácený jablečný koláč zvaný Tarte Tatin

Obrácený jablečný koláč zvaný Tarte Tatin

Kdo by neznal tento oblíbený francouzský dezert? Svůj název získal díky roztržité hospodyni, slečně Tatinové. Zamiloval si ho i malíř Claud Monet a vy si slavný obrácený jablečný koláč můžete upéct doma. Jednoduše, z několika málo surovin.

Obrácený jablečný koláč

1 forma o průměru 28 cm

Doba přípravy: 60 minut

Ingredience:

2 až 3 větší jablka

šťáva z citrónu na pokapání jablek

100 g másla pokojové teploty + na vymazání formy

100 g třtinového cukru

1 sáček BIO vanilkového cukru (nebo 2 lžíce domácího)

špetka skořice

1 vejce

50 ml smetany na šlehání

120 g hladké špaldové mouky

1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.  Jablka zbavte jádřince, existuje na to skvělá vychytávka: vykrajovátko středu. Pak je i se slupkou nakrájejte na kolečka a pokapejte šťávou z citrónu, ať zbytečně nezhnědnou.
  2. Změklé máslo utřete s oběma druhy cukru a skořicí. Přidejte vejce a vyšlehejte do pěny. Prosejte mouku s práškem do pečiva a postupně to přidávejte do těsta na koláč. Nakonec přilijte smetanu a ještě prošlehejte.
  3. Formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem, díky máslu hezky přilne k okrajům. Dno pak vyložte nakrájenými jablky a navrch rozprostřete těsto. Pečte dozlatova, asi 35 minut. Že je koláč hotový, poznáte po zapíchnutí špejle. Pokud po vytažení zůstane suchá, můžete koláč vyndat z trouby.
  4. Koláč nechte trošku vystydnout na mřížce a pak ještě teplý opatrně vyklopte na tác.

TIP:

Jablka krásně nahradí i hrušky, banány nebo ananas. Občas se na obrácený koláč používá i listové těsto a podává se se zmrzlinou nebo šlehačkou.

 

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *