Kdo by neznal tento oblíbený francouzský dezert? Svůj název získal díky roztržité hospodyni, slečně Tatinové. Zamiloval si ho i malíř Claud Monet a vy si slavný obrácený jablečný koláč můžete upéct doma. Jednoduše, z několika málo surovin.
Obrácený jablečný koláč
1 forma o průměru 28 cm
Doba přípravy: 60 minut
Ingredience:
2 až 3 větší jablka
šťáva z citrónu na pokapání jablek
100 g másla pokojové teploty + na vymazání formy
100 g třtinového cukru
1 sáček BIO vanilkového cukru (nebo 2 lžíce domácího)
špetka skořice
1 vejce
50 ml smetany na šlehání
120 g hladké špaldové mouky
1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C. Jablka zbavte jádřince, existuje na to skvělá vychytávka: vykrajovátko středu. Pak je i se slupkou nakrájejte na kolečka a pokapejte šťávou z citrónu, ať zbytečně nezhnědnou.
- Změklé máslo utřete s oběma druhy cukru a skořicí. Přidejte vejce a vyšlehejte do pěny. Prosejte mouku s práškem do pečiva a postupně to přidávejte do těsta na koláč. Nakonec přilijte smetanu a ještě prošlehejte.
- Formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem, díky máslu hezky přilne k okrajům. Dno pak vyložte nakrájenými jablky a navrch rozprostřete těsto. Pečte dozlatova, asi 35 minut. Že je koláč hotový, poznáte po zapíchnutí špejle. Pokud po vytažení zůstane suchá, můžete koláč vyndat z trouby.
- Koláč nechte trošku vystydnout na mřížce a pak ještě teplý opatrně vyklopte na tác.
TIP:
Jablka krásně nahradí i hrušky, banány nebo ananas. Občas se na obrácený koláč používá i listové těsto a podává se se zmrzlinou nebo šlehačkou.