Co jiného si dát v zimě na horách? Jasně, že germknödel. Ale pokud se zrovna nechystáte do Alp, pak si tyto obrovské kynuté knedlíky plněné povidly a podávané s vanilkovým šodó můžete připravit i doma. Buď klasicky v „napařováku“, nebo si je podle našeho tipu upečte v troubě.
Germknödel se šodó a mákem
4 porce
Doba přípravy: 2 hodiny
Ingredience na těsto:
100 ml vlažného plnotučného mléka
15 g čerstvého droždí
30 g krupicového cukru
250 g polohrubé mouky + na podsypání
špetka soli
25 g másla
1 vejce
Ingredience na náplň:
100 g švestkových povidel
2 lžíce teplé vody
Ingredience na šodó:
500 ml smetany (33%)
60 g krupicového cukru
1 vanilkový lusk
4 žloutky
Ingredience na dokončení:
100 g mletého máku
2 lžíce moučkového cukru
Postup:
- Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte 1 lžičku z odváženého cukru a nechte v teple vzejít kvásek, potrvá to asi 10 minut.
- Mezitím prosejte mouku do mísy (ideálně od robota), přidejte špetku soli, zbývající cukr, rozpuštěné teplé, ale ne horké máslo a vejce o pokojové teplotě.
- Hotový kvásek přilijte do mísy a vypracujte hladké těsto. Nesmí se lepit ke stěnám mísy, počítejte s tím, že to může trvat i 10 minut. Pokud se vám bude zdát, že se těsto lepí déle, můžete přidat ještě trošku mouky.
- Hladké těsto vytvarujte v kouli, přikryjte v míse čistou utěrkou a nechte v teple alespoň 60 minut kynout. Musí zdvojnásobit svůj objem.
- Vál zlehka posypte moukou. Nakynuté těsto rozdělte na čtyři stejně velké díly. Z nich vypracujte placky, a ty naplňte povidly smíchanými s teplou vodou. Vytvarujte knedlíky, přendejte je na plech dál od sebe (ještě jednou zdvojnásobí objem), a přikryjte utěrkou. Nechte je znovu 10 minut kynout.
- Knedlíky vařte v páře (tzv. v napařováku) v hrnci s vodou, přiklopte pokličkou a vařte asi 7 minut. Protože se vám tam všechny nevejdou, pokračujte a ty uvařené dejte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte v teple. Hotové, ještě horké knedlíky vždy zlehka propíchejte párátkem.
- Mezitím si připravte šodó. Prohřejte smetanu se semínky z vanilkového lusku. Přidejte cukr a přiveďte k varu. Odstavte. Přimíchejte žloutky, promíchejte a přeceďte, aby tam nebyly kousky. Scezenou omáčku opět přiveďte k varu, stáhněte teplotu a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Vše se musí dělat postupně a za stálého míchání, aby se žloutky nesrazily.
- Knedlíky přendejte do hlubokých talířů, zalijte šodó a zasypte mletým mákem smíchaným s cukrem.
TIP:
Předehřejte si troubu na 100 °C a pečte knedlíky v páře 18 minut. Stačí, když troubu zapnete na horký vzduch a na dno položíte rendlík s vodou. Hotové, ještě horké knedlíky zlehka propíchejte párátkem.