Kynutý germknödel se šodó a mákem

Kynutý germknödel se šodó a mákem

Co jiného si dát v zimě na horách? Jasně, že germknödel. Ale pokud se zrovna nechystáte do Alp, pak si tyto obrovské kynuté knedlíky plněné povidly a podávané s  vanilkovým šodó můžete připravit i doma. Buď klasicky v „napařováku“, nebo si je podle našeho tipu upečte v troubě.

Germknödel se šodó a mákem

4 porce

Doba přípravy: 2 hodiny

Ingredience na těsto:

100 ml vlažného plnotučného mléka

15 g čerstvého droždí

30 g krupicového cukru

250 g polohrubé mouky + na podsypání

špetka soli

25 g másla

1 vejce

Ingredience na náplň:

100 g švestkových povidel

2 lžíce teplé vody

Ingredience na šodó:

500 ml smetany (33%)

60 g krupicového cukru

1 vanilkový lusk

4 žloutky

Ingredience na dokončení:

100 g mletého máku

2 lžíce moučkového cukru

Postup:

  1. Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte 1 lžičku z odváženého cukru a nechte v teple vzejít kvásek, potrvá to asi 10 minut.
  2. Mezitím prosejte mouku do mísy (ideálně od robota), přidejte špetku soli, zbývající cukr, rozpuštěné teplé, ale ne horké máslo a vejce o pokojové teplotě.
  3. Hotový kvásek přilijte do mísy a vypracujte hladké těsto. Nesmí se lepit ke stěnám mísy, počítejte s tím, že to může trvat i 10 minut. Pokud se vám bude zdát, že se těsto lepí déle, můžete přidat ještě trošku mouky.
  4. Hladké těsto vytvarujte v kouli, přikryjte v míse čistou utěrkou a nechte v teple alespoň 60 minut kynout. Musí zdvojnásobit svůj objem.
  5. Vál zlehka posypte moukou. Nakynuté těsto rozdělte na čtyři stejně velké díly. Z nich vypracujte placky, a ty naplňte povidly smíchanými s teplou vodou. Vytvarujte knedlíky, přendejte je na plech dál od sebe (ještě jednou zdvojnásobí objem), a přikryjte utěrkou. Nechte je znovu 10 minut kynout.
  6. Knedlíky vařte v páře (tzv. v napařováku) v hrnci s vodou, přiklopte pokličkou a vařte asi 7 minut. Protože se vám tam všechny nevejdou, pokračujte a ty uvařené dejte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte v teple. Hotové, ještě horké knedlíky vždy zlehka propíchejte párátkem.
  7. Mezitím si připravte šodó. Prohřejte smetanu se semínky z vanilkového lusku. Přidejte cukr a přiveďte k varu. Odstavte. Přimíchejte žloutky, promíchejte a přeceďte, aby tam nebyly kousky. Scezenou omáčku opět přiveďte k varu, stáhněte teplotu a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Vše se musí dělat postupně a za stálého míchání, aby se žloutky nesrazily.
  8. Knedlíky přendejte do hlubokých talířů, zalijte šodó a zasypte mletým mákem smíchaným s cukrem.

TIP:

Předehřejte si troubu na 100 °C a pečte knedlíky v páře 18 minut. Stačí, když troubu zapnete na horký vzduch a na dno položíte rendlík s vodou. Hotové, ještě horké knedlíky zlehka propíchejte párátkem.

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *