Novoroční čočka na kyselo s vejcem

Novoroční čočka na kyselo s vejcem

Je hodně důvodů, proč si dát 1. ledna čočku. Říká se, že se nás pak budou po celý rok držet peníze. Ve skutečnosti jsou luštěniny zdravé a opravdu by se měly jíst častěji než jednou do roka. Tak jako to dělali naši předci. Čočka obsahuje hodně bílkovin, velké množství vitamínů B1 a B6, kyselinu listovou, železo a hodně dalších prospěšných látek… A když ji umíte, je prostě chuťově skvělá.

Čočka na kyselo s vejcem

4 porce

Doba přípravy: 60 minut + namáčení čočky

Ingredience:

400‒500 g velkozrnné čočky

1 bobkový list

3 kuličky nového koření

3 kuličky pepře

rostlinný olej

2 šalotky

2 stroužky česneku

1 malá mrkev

3 lžíce hladké mouky

200 ml domácího vývaru

1 lžička třtinového cukru

3 lžíce octa

sůl a pepř

4 vejce na volská oka

Postup:

  1. Čočku si ideálně den dopředu namočte do vody (ale stačí i hodina). Pak ji propláchněte a vařte v osolené vodě s bobkovým listem, novým kořením a černým pepřem do měkka, asi 45 minut.
  2. Mezitím si na oleji osmahněte nadrobno nasekanou šalotku a česnek, přidejte na kostičky nakrájenou mrkev. Orestujte dozlatova a poté vmíchejte hladkou mouku. Osmažte světlou jíšku a zalijte ji vývarem, osolte a vařte asi 10 minut.
  3. Přidejte uvařenou sceděnou čočku (bez koření), dochuťte ji cukrem a octem a nechte chvilku, přibližně 5 minut probublávat. Promíchejte, a ještě podle potřeby dochuťte solí a pepřem a podávejte s volským okem.

TIP:

Pokud vám klasická čočka nedělá dobře, nahraďte ji loupanou červenou čočkou. Je lépe stravitelná a nepotřebuje namočit přes noc. I doba vaření je mnohem kratší, stačí vám maximálně 10 minut. A chuťově vás také příjemně překvapí.

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *