Je hodně důvodů, proč si dát 1. ledna čočku. Říká se, že se nás pak budou po celý rok držet peníze. Ve skutečnosti jsou luštěniny zdravé a opravdu by se měly jíst častěji než jednou do roka. Tak jako to dělali naši předci. Čočka obsahuje hodně bílkovin, velké množství vitamínů B1 a B6, kyselinu listovou, železo a hodně dalších prospěšných látek… A když ji umíte, je prostě chuťově skvělá.
Čočka na kyselo s vejcem
4 porce
Doba přípravy: 60 minut + namáčení čočky
Ingredience:
400‒500 g velkozrnné čočky
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
3 kuličky pepře
rostlinný olej
2 šalotky
2 stroužky česneku
1 malá mrkev
3 lžíce hladké mouky
200 ml domácího vývaru
1 lžička třtinového cukru
3 lžíce octa
sůl a pepř
4 vejce na volská oka
Postup:
- Čočku si ideálně den dopředu namočte do vody (ale stačí i hodina). Pak ji propláchněte a vařte v osolené vodě s bobkovým listem, novým kořením a černým pepřem do měkka, asi 45 minut.
- Mezitím si na oleji osmahněte nadrobno nasekanou šalotku a česnek, přidejte na kostičky nakrájenou mrkev. Orestujte dozlatova a poté vmíchejte hladkou mouku. Osmažte světlou jíšku a zalijte ji vývarem, osolte a vařte asi 10 minut.
- Přidejte uvařenou sceděnou čočku (bez koření), dochuťte ji cukrem a octem a nechte chvilku, přibližně 5 minut probublávat. Promíchejte, a ještě podle potřeby dochuťte solí a pepřem a podávejte s volským okem.
TIP:
Pokud vám klasická čočka nedělá dobře, nahraďte ji loupanou červenou čočkou. Je lépe stravitelná a nepotřebuje namočit přes noc. I doba vaření je mnohem kratší, stačí vám maximálně 10 minut. A chuťově vás také příjemně překvapí.