Jedlé kaštany: zdravá zimní dobrota

Jedlé kaštany: zdravá zimní dobrota

Nikdy nezapomenu na chvíli, kdy jsem je poprvé ochutnala. Bylo mi už něco kolem dvaceti a na vánočním trhu na Staroměstském náměstí něco krásně sladce vonělo. Do té doby jsem o jejich chuti neměla nejmenší tušení, ale od onoho trhu patří jedlé kaštany k předvánoční atmosféře každý rok!

Zdravé a prospěšné

Jedlé kaštany jsou z těch dobrot, které můžete doopravdy mlsat bez výčitek. Obsahují hodně rozpustné vlákniny, které prospívá zažívání. Mají při tom nízký obsah tuku a opravdu hodně minerálních látek, jako je vápník, hořčík, draslík nebo selen.

Obsahují také vitamíny B, C nebo E, z nichž poslední dva jmenované působí jako antioxidanty a ten první je prospěšný pro krásu vašich vlasů i sílu vaší nervové soustavy. Dokonce se dřív používaly při léčbě kašle“ A protože patří ke skořápkovým plodům, najdete v nich i nenasycené mastné kyseliny (a to je skvělá potrava pro mozek!).

Pozor na plísně

Když je kupujete syrové v obchodě, musíte si dát hodně záležet na výběru. Mají velký sklon plesnivět a v důsledku toho černat. Pokud je vybíráte v supermarketu, jste nejspíš odkázaní na instinkt, na trzích se nebojte prodejce poprosit o rozkrojení jednoho exempláře, abyste měli jistotu, že máte to nejlepší.

Doma snadno a rychle

Úplně nejjednodušší je samozřejmě si je prostě upéct. Jejich slupku musíte nakrojit do kříže (z prostého důvodu: explodovaly by jako kukuřice, když z ní děláte popcorn), pak je rozložíte na plech a pečete asi 20 minut při zhruba 200 °C. Že jsou hotové, poznáte snadno: dužnina je krásně zlatavě žlutá a jsou dobře vyloupnout ze slupky.

Někdo doporučuje namočit je před tím do vody, aby byly hezky měkké, ale přiznám se, že to jsem nezkoušela. Peču je rovnou. A sotva je udržím v ruce, hned je loupu, protože když vystydnou, už je ze slupky nedostanete.

Na mlsání, do pyré i do piva

Jinak vám mohou vylepšit nejeden recept. Dělá se kaštanové pyré, upéct si můžete vánoční kaštanový dort (a dokonce z kaštanové mouky!), vaří se kaštanový pudink, jedlé kaštany se přidávají do čokoládové pěny nebo do krocaní nádivky na americké Díkůvzdání…

Jsou neskutečně variabilní. Dokonce tak moc, že se z nich vyrábí tuším že ve Francii pálenka a i u nás, v Čechách, pak můžete v téhle předvánoční době ochutnat speciální kaštanové pivo!

Slavnosti jedlých kaštanů

Jsou oblíbené v Asii, kde se používají místo nepříliš rozšířených brambor, a samozřejmě napříč celou Evropou: například v Tyrolsku nebo Chorvatsku pak můžete narazit i na celé slavnosti pořádané na počest jedlých kaštanů. Takové můžete na podzim zažít i u nás, ale to zase až příští rok…

Letos – pokud si je nechcete dělat sami doma – pro ně můžete už jen pro hotové, na některé z vánočních trhů, které začnou coby dup!

Co si o tom myslíte?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *